De Audi SQ5 TDI heeft een opfrisbeurt gekregen en ziet er nu nog indrukwekkender uit. Het vernieuwde design onderstreept het sportieve karakter van de sport-SUV. Achterlichten met nieuwe digitale OLED-technologie zijn als optie leverbaar voor het topmodel van de Q5-reeks. De sterke drieliter V6 dieselmotor levert zijn vermogen op een soepele en krachtige manier.

 

De nieuwste versie van de drieliter V6 levert een vermogen van 251 kW/341 pk en een koppel van 700 Nm. Deze trekkracht is continu beschikbaar in een breed toerentalbereik, tussen 1.750 en 3.250 tpm. De 3.0 TDI ontwikkelt zijn vermogen eerder en op krachtigere wijze dan voorheen. Hij brengt het topmodel binnen de Q5-serie in 5,1 seconden van 0 naar 100 km/u en vervolgens door naar een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u.

Power-SUV

De 3.0 TDI beschikt over twee technologieën die het verbruik verminderen en de motorrespons verbeteren. De eerste is het 48-volt mild-hybridesysteem, dat beschikt over een riemaangedreven startdynamo (BAS), een lithium-ion accu voor de opslag van energie en een 48/12-volt spanningsomvormer. Wanneer de auto afremt, recupereert het MHEV-systeem maximaal 8 kW vermogen. De power-SUV kan tot 40 seconden ‘zeilen’ met uitgeschakelde motor. Het MHEV-systeem is in staat het brandstofverbruik met maximaal 0,7 liter per 100 kilometer te verminderen.

De tweede technologische highlight is de elektrisch aangedreven compressor (EPC), die ondersteunt wanneer de uitlaatgasstroom te weinig energie levert om de turbo aan te drijven. Een compacte elektromotor, die ook gebruikmaakt van het 48 volt-systeem, versnelt het compressorwiel van het EPC-systeem in ongeveer 300 milliseconden tot 65.000 tpm.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.