Thuiswerken in het buitenland: dit moet je weten

Door de corona pandemie moesten veel mensen van het ene op het andere moment (fulltime) thuis gaan werken. Veel mensen willen ook na corona gedeeltelijk of helemaal thuis blijven werken, oftewel telewerken. Telewerken kan in principe overal waar een goede internetverbinding is. Veel mensen willen daarom niet meer alleen thuis, maar ook in het buitenland werken. Maar kan dit zomaar en waar moet je op letten?

Werken in het buitenland: de voordelen

Werken in het buitenland biedt je veel voordelen. Je kunt werken in een land met een warm klimaat en je werk met vakantie combineren. Na het werk en in het weekend kun je bijvoorbeeld een stad of plaatselijke bezienswaardigheid gaan verkennen. Het kan financieel voordeliger zijn, als je in een land gaat werken waar de kosten voor levensonderhoud een stuk lager liggen dan in Nederland.

Recht op hybride werken

Als werknemer heb je in veel gevallen het recht om hybride te werken. Volgens de Wet flexibel werken (WFW), mag je als je een half jaar (26 weken) in dienst bent een verzoek indienen om je werklocatie aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld een verzoek indienen om (deels) thuis te werken. Je werkgever mag je verzoek alleen maar weigeren als hij of zij daar zwaarwegende redenen voor heeft. Bijvoorbeeld als jouw type werk thuiswerken niet toelaat, of als er een minimale bezetting op kantoor moet zijn.

Maak goede afspraken met je werkgever

Als je hybride werkt, kun je natuurlijk niet zomaar naar het buitenland vertrekken. Als je dit wilt, zul je hier afspraken over moeten maken met je werkgever. Deze kan namelijk te maken krijgen met extra loonbelastingheffing in het buitenland, een grotere salarisadministratie en meer kosten voor sociale zekerheid. Zoek daarom van tevoren goed uit wat de regels zijn in het land waar je wilt gaan werken. Door je werkgever hier van tevoren over te informeren, kun je misschien al wat zorgen wegnemen.

Ga alleen naar het buitenland als het kan

Behalve dat je werkgever akkoord moet gaan, zijn er nog andere dingen waar je op moet letten bij thuiswerken in het buitenland. De timing is heel belangrijk. Ga bijvoorbeeld niet weg als de werkdruk te hoog is, of de bezetting te laag en je eigenlijk niet op kantoor gemist kan worden. Zorg er ook voor dat je op belangrijke momenten op kantoor bent. Bijvoorbeeld voor belangrijke vergaderingen of bij projecten waar je verantwoordelijk voor bent.

Kies voor een land met geen of weinig tijdsverschil

Kies bij voorkeur voor een land met geen of weinig tijdsverschil. Het is natuurlijk niet handig als jouw collega’s of klanten je willen bereiken, terwijl het bij jou nacht is en jij op één oor ligt. Je kunt daarom het beste kiezen voor een Europees land, of bijvoorbeeld Afrika of Portugal waar er maar één uur tijdsverschil is met Nederland.

Zorg ervoor dat je goed bereikbaar bent

Zorg voor een goede internetverbinding in je hybride kantoor. Check ook of je een hotspot kunt maken als het internet onverhoopt wegvalt. Zorg ook dat je telefonisch bereikbaar bent voor je collega’s en werkgever en laat het hen op tijd weten als je even minder goed of niet bereikbaar bent. Kies een rustige omgeving uit, zodat je goed en geconcentreerd kunt werken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

Marriott's Tribute nu ook in Dubai

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

A350 van Corendon nu ook naar Bonaire

Mercedes presenteert GT-topmodel

Ultraluxe: Four Seasons Private Jet Experience

TUI lanceert Golfbreaks dichtbij

Lekker op het terras aan de Vecht bij Flora Batava