Ryanair verwelkomt nieuwe richtlijnen van de Europese Commissie die ervoor zorgen dat passagiers binnen Europa de komende weken met extra hygiëne- en voorzorgsmaatregelen weer kunnen vliegen.

Dankzij deze richtlijnen kan de Europese toeristenindustrie nu in juli en augustus weer opstarten’, zegt topman Michael O’Leary van Ryanair.

Ryanair is vooral tevreden met het advies om gezichtsmaskers te dragen. Dat komt overeen met de eigen gezondheidsprotocollen van Ryanair, dat op 1 juli weer op grote schaal gaat vliegen.

O’Leary herhaalt zijn oproep aan de Ierse en Britse regering om hun ‘niet-uitvoerbare en ineffectieve’ quarantainemaatregelen van 14 dagen te schrappen. Vooral omdat de meeste andere Europese landen deze maatregelen schrappen, ten gunste van het dragen gezichtsmaskers en social distancing.

De Europese Commissie heeft richtlijnen voor de luchtvaart opgesteld. Deze moeten ervoor zorgen dat de risico’s op verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk worden gehouden.
Voor het hele traject, zowel op de luchthaven als in het vliegtuig, geldt afstand houden, het dragen van een gezichtsmasker en zo vaak mogelijk handen wassen.

De basisrichtlijnen zijn volgens NU.nl op verzoek van Brussel opgesteld door de European Union Aviation Safety Agency (EASA) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

EASA erkent dat het in een vliegtuig ‘natuurlijk’ lastig is om afstand te houden en stelt dat dan ook niet verplicht. ‘In het vliegtuig bieden de richtlijnen enige flexibiliteit. Maar, waar mogelijk gezien de voorgeschreven verdeling van passagiers over het toestel in verband met de veiligheid, moet er zoveel mogelijk afstand zijn tussen de passagiers.’

Op luchthavens moet in ieder geval afstand worden gehouden bij het inchecken en boarden. De Europese luchtvaartkoepel stelt dat passagiers er gerust op kunnen zijn dat de gefilterde lucht aan boord van vliegtuigen veiliger en schoner is ‘dan de lucht velen van ons op de grond inademen’.

Europese burgers kunnen tijdens hun zomervakantie veilig reizen met gezichtsmaskers en met inachtneming van temperatuurprotocollen, zegt O’Leary van Ryanair.
‘Maar 14-daagse quarantaines hebben geen wetenschappelijke basis, zijn niet uitvoerbaar en niet nodig in omstandigheden waarin passagiers van luchtvaartmaatschappijen, treinen en metro’s gezichtsmaskers dragen waar social distancing niet mogelijk is.’ (Foto Shutterstock)

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.