De Duitse regering en Lufthansa zijn dicht bij een overeenkomst voor steunmaatregelen. De regering wil Lufthansa met miljarden euro’s ondersteunen en 20 procent van de aandelen overnemen. Beide partijen hebben de hele donderdag onderhandeld.

Dat meldt onder andere Der Spiegel.

De regering wil Lufthansa met een bedrag van 9 miljard euro door de crisis heen slepen, waarvan 3 miljard euro in de vorm van een lening door staatsbank KfW.

Lufthansa kan de steun goed gebruiken. Het bedrijf verliest momenteel circa 800 miljoen euro aan cash per maand. Van de zogenaamd beschikbare kasreserves van meer dan vier miljard euro, behoort 1,8 miljard euro eigenlijk toe aan klanten als vergoeding voor geannuleerde vluchten.

Lufthansa reduceerde het aantal vluchten tijdens de crisis tot een minimum en vloog nog met 1 procent van het gebruikelijke aantal passagiers.
Ondertussen komt het vliegverkeer langzaam weer op gang. Eind juni moet 14 procent van het oorspronkelijk aantal geplande vluchten weer doorgang vinden.

De regering wil een belang van 20 procent in Lufthansa nemen. Lufthansa-topman Carsten Spohr heeft zich hier altijd tegen verzet, omdat hij als commercieel bedrijf snel wil kunnen beslissen.

De regering zou dit belang kunnen omzetten in een converteerbare obligatielening met een waarde van vijf procent plus één aandeel. Hiermee zou de regering een blokkerende minderheid hebben. De regering wil dit alleen doen om Lufthansa in noodgevallen te beschermen tegen een vijandelijke overname.

Daarnaast worden in overleg met de regering twee zetels in de Raad van Toezicht ingevuld. De regering wil hiervoor geen politici, maar managers die deskundig zijn op het gebied van economie, net als bij Airbus is gebeurd.

Foto: Lufthansa-topman Carsten Spohr (Foto Lufthansa)

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.