Airbus stopt met de productie van de A380

Airbus stopt met de productie van de A380. De laatste levering van het grootste passagierstoestel in de wereld staat gepland voor 2021, zo heeft het Europese concern donderdag in een verklaring laten weten.

Emirates, de grootste klant voor de A380, heeft zijn lopende bestelling gereduceerd van 162 naar 123 toestellen. Het twee verdiepingen tellende toestel was al langer een zorgenkindje. Ook bij andere airlines blijft de vraag de laatste jaren achter. Zo heeft het Australische Qantas Airlines recent de bestelling van acht A380 passagierstoestellen teruggetrokken. Volgens de vliegtuigbouwer is er onvoldoende draagvlak om de productie voort te zetten.
Voor veel airlines is het toestel te groot en verbruikt hij te veel brandstof. Dat is economisch niet verantwoord, zeker als het toestel niet vol bezet is. Andere toestellen van concurrent Boeing zijn veel geliefder. De kleinere toestellen uit de A320-familie van Airbus zijn echter erg populair. Emirates heeft bij Airbus een order geplaatst voor 40 toestellen van het type A330-900 en 30 exemplaren van de A350-900. Deze order omvat 21 miljard euro.

Resultaten
De A380 heeft afhankelijk van de indeling ruimte voor 853 zitplaatsen. Het toestel heeft een actieradius van 15.200 kilometer en heeft een lengte van 72 meter. Veel luchthavens bouwden nieuwe terminals voor het grote toestel. De eerste plannen voor de A380 dateren uit 1995. Het startschot was in 2000. De eerste commerciële vlucht was eind oktober 2007, met een vlucht tussen Singapore en Sydney.
Het nieuws over de A380 komt enkele dagen na de 50-ste verjaardag van de Boeing 747. Bij de lancering van het viermotorige toestel, op 9 februari 1969, kreeg deze de bijnaam Jumbo. De 747 was jarenlang het grootste passagierstoestel in de wereld, tot de introductie van de A380 van concurrent Airbus.

De A380 zal vooralsnog nog vele jaren blijven vliegen. Airbus heeft laten weten zijn airline-partners daarbij te blijven ondersteunen.
Ondanks alles noteert Airbus goede resultaten. De omzet steeg naar bijna 64 miljard euro, met een winst van ruim 3 miljard euro. Airbus verwacht dit jaar 880 tot 890 toestellen te leveren. Vorig jaar leverde Airbus 800 toestellen aan zijn klanten. Daarmee loopt Airbus nog maar zes toestellen achter op zijn concurrent Boeing. Deze grootste vliegtuigbouwer in de wereld voert zijn productie dit jaar echter op naar 900 toestellen.

Foto: Emirates is de grootste klant voor de A380 

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

Air Monitor 2024 (Amex GBT) voorspelt afvlakking vliegtickets

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Regent Seven Seas Cruises neemt nieuw schip in ontvangst

Met Helly Hansen de piste op

Nederlandse touch bij zeer exclusief horloge

Iconische B&W Zeppelin nu in versie McLaren

Saudia vernieuwt livery en digitale klantervaring