Tried & tested: Qatar Airways Q-Suite

Je weet van tevoren dat je een van de beste stoelen in Business Class gaat vliegen, en misschien wel de beste van allemaal, zoals Qatar Airways wederom bij Skytrax World Airline Awards een award in ontvangst mocht nemen. Dat zijn de verwachtingen hoog! Terecht? Tijn Kramer, hoofdredacteur van Business Traveller, stapte aan boord.

Trots

Qatar Airways vliegt vanaf Amsterdam naar Doha in een Boeing 777-300 met 42 stoelen in Business en 312 in Economy (3-4-3). Op de route naar Amsterdam vliegt de airline met haar trots: de Q-suite, ofwel de Business Class-‘stoel’ die in 2017 is geïntroduceerd, en sindsdien een nieuwe meetlat is geworden in de klasse. Let wel: de Q-Suite is niet in elk toestel dat Qatar Airways wereldwijd vliegt, maar vanaf Schiphol dus wel.

Privacy

Genieten? Inderdaad. Het is best te vergelijken met een eigen ‘hut’ zoals we van sommige First Classes kennen. Met een woord samen te vatten: privacy! We boarden met voorrang en ik zoek mijn stoel, 8D. Dit is een van de twee middenstoelen, aangezien de layout 1-2-1 is. En dat is meteen een heel belangrijk punt, waarmee de airline zich onderscheidt. Kort samengevat: de Q-suite is als een soort puzzelstukje te gebruiken. Je kunt op de twee middelstoelen – als je met je partner reist bijvoorbeeld – een ’tweepersoonshut’ maken. Om samen film te kijken, of samen in een bed te slapen. Je kunt zelf, bijvoorbeeld met vergaderingen of met de kinderen erbij er een ‘cocon’ van vier rechtopstaande stoelen ervan maken. Gezamenlijk gezellig eten dus. Dat geeft de klasse dus extra meerwaarde als je in deze configuratie reist.

Solo

Dat gezegd hebbend, solo-reizigers zoals ik nu zitten natuurlijk niet te wachten om bij de persoon op de andere middenstoel op schoot te zitten, maar daar is uiteraard over nagedacht. Door een schuifwand heb je volledige privacy en zie je je buur verder niet. Om deze puzzel passend te maken is het wel zo dat de rijen om en om omgekeerd zijn, met andere woorden: de ene rij ligt naar voren, de volgende rij ligt tegen de vliegrichting in. Niet iedereen is daar liefhebber van, dus houdt daar rekening mee als je de stoel vastlegt.

Pommery

Afijn, terug naar 8D. De stoel is inderdaad een cadeau. Volledig plat uiteraard, sfeerverlichting, een groot entertainmentscherm en voldoende ruimte om je persoonlijke zaken op te bergen, zoals een opbergruimte dat ook omhoog kan als extra armsteun. De cabine voldoet aan het kleurschema van de maatschappij: vleugen bordeauxrood, grijs en roségouden details. Aansluitingen voor laptop et cetera zijn uiteraard aanwezig. De goed gevulde amenity-kit is van het Italiaanse BRIC, en het altijd welkome oogmasker is van zeer goede kwaliteit. Stevige deken, kussentje, prima. De stoel is gemakkelijk en in vele opstellingen te verstellen, er is ook een massagefunctie. Het is een feestje en we beginnen dan ook met een glas Champagne van Pommery.

Arthouse en Hollywood

Het entertainmentsysteem is zeer uitgebreid en het gemakkelijkst met een handige afstandsbediening te bedienen. Het kent de nodige achtergrondinfo over bestemmingen, een flight tracker maar we gaan uiteraard voor het filmaanbod. Dat biedt veel recente Hollywood-toppers, maar als zeer internationaal opererende airline, ook voldoende aanbod uit de rest van de wereld: van Bollywood tot Arabische films tot Franse arthouse. Niemand hoeft zich te vervelen.

Snack

Wat betreft de inwendige mens overtuigt Qatar Airways eveneens. Je kunt bestellen wanneer je wil, maar doe je dit niet, ga je mee met de rest van de cabine. Maar de optie is er. Er is gedurende de vlucht een ‘snack platter’ te bestellen met hapjes als gerookte zalm met St Moret kaas,

crudites, een heerlijke kip piri-piri-spiesje, langoustine en een falafel van zoete aardappel.

Truffel

Lunch-diner geeft een kaart met vele opties. Er is een keuze uit pompoensoep met saffraan, kip en truffel ballotine. Ik kies echter voor een Arabische mezze om in de sfeer te komen: hummus, baba ghanoush en tabouleh met Arabisch brood. Een uitstekende lichte keuze. Als hoofdgerecht kan ik kiezen uit Kip Machboos (pittige kip, het nationale gerecht uit Bahrein leer ik later), pasta met champignonsaus, rucola en Parmezaanse kaas. Ik kies echter voor de ‘braised beef cheek met groenten en aardappelpuree met truffel. Het is een even veilige als uitstekende keuze met bovenal een goed stuk vlees. Het kaasplateau (Gouda, blauwe kaas en brie) laat ik, net als de desserts (appel arte tatin, verse fruit of ijs). Wie lichter wil eten kan overigens ook kiezen voor een afternoon tea met kleine sandwiches of een ciabatta met rundvlees en harissa mayo.

Wijnkaart

Uiteraard drink ik daar graag wat bij en de wijn- en drankkaart is uitgebreid. Zowel alcoholische als non-alcoholisch is er ruime keuze. Maar ik mik op de wijnkaart, waar elk der wijnen uitgebreid beschreven zijn. Er is naast Pommery champagne ook een rosé variant van Canard Duchene. Bij wit zie ik een DuMol Chardonnay 2015 uit Californië en een Chileense Sauvignon Blance reserve van Errazuriz, de welbekende druiven. Leuk is de zogeheten ‘discovery’-wijn en dat blijkt een minder bekende Castro Martin, Albarino 2015 uit Spanje. Ik was al fan van de druif en ik bestel deze opnieuw tot volle tevredenheid. Topwijn. Bij rood zien we een mooie Bordeaux uit 2012, Larrivet-Haut Brion uit Pessac-Leognan en een stoere Australische Shiraz, Kangarilla Road 2016. Opnieuw ga ik voor de ontdek-wijn: een Chateau de Chambert, een mooie Cahors uit, let wel, 2007. Een stevig, maar mooi glas. Voor de liefhebbers zijn er ook dessertwijnen een Hongaarse Tokaji 5 Puttonyos en een 20 jaar oude port van Taylor’s. De dienstdoende spirits zijn Glenfiddich 15, Chivas Regal en Woodford reserve Bourbon. Maar het is tijd om even plat te gaan in mijn eigen ‘hutje’ onder een zeer goede deken voor een powernap.

Conclusie

En dat is het. Het ware onderscheidend vermogen van deze Business Class is inderdaad de Q-suite zelf. Je kunt je eigen kamertje creëren door een deur te sluiten en je hebt de wereld even voor jezelf. Voor film, slaap of helemaal niets even. Ik laat de aangeboden wifi dan ook voor wat het is. Ik koester mijn mini-oase in de drukte die vliegen altijd met zich meebrengt. Met een simpele druk op de knop kun je bestellen wat je wilt bij de attente maar verder rustige crew. Ik kom heerlijk uitgerust en op tijd aan in Doha. Inderdaad wereldklasse.

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

IATA publiceert vergelijkend duurzaam rapport

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Ultraluxe: Four Seasons Private Jet Experience

TUI lanceert Golfbreaks dichtbij

Lekker op het terras aan de Vecht bij Flora Batava

Terug naar de toekomst in Ahoy

Star Clippers zet zeil naar Corsica