Tried & Tested: Hotel Nassau Breda

Business Traveller trekt langs de mooiste hotels in binnen- en buitenland. Zo ook in ons eigen mooie Brabant. Belinda Meijers vertrok voor een verslag van Hotel Nassau Breda.

ACHTERGROND Hotel Nassau Breda bestaat uit het voormalige klooster en een drietal hofhuizen aan de historische Nieuwstraat. Dit Rijksmonument was

in de vorige eeuw een thuis voor de nonnen. Daarna werd het een aantal jaren bewoond door Bredase studenten. Sinds mei 2016 is het hotel officieel geopend, dat deel uitmaakt van het label Autograph Collection by Marriott – boetiekhotels met een eigen signatuur. Leuk detail: het Neogotische klooster is volledig in ere hersteld en maakt nog steeds deel uit van het hotel. De Kapelzaal dient onder andere als congres- en vergaderfaciliteit, maar is ook geschikt voor bedrijfsfeesten en -diners.

H O E I S H E T ? Het hotel is ingericht vanuit het thema ‘sinners versus saints.’ Als tegenhanger van het vrome en sobere leven van de nonnen, mag de hotelgast hier genieten van de geneugten van het leven. Het hotel heeft iets stouts. Naast originele kerkelijke elementen in het interieur – de wijwaterbakjes aan de muren en de biechtstoel in de hal – hangen afbeeldingen aan de muur van sexy nonnen en ligt de Bijbel open bij
het verhaal van Maria en de onbevlekte ontvangenis. ‘Uw zonden zijn veilig bij ons,’ luidt de lijfspreuk van Hotel Nassau Breda. Wil je niet gestoord worden, dan hang je een kaart met ‘Sinner’ buiten de deur. Wil de gast zijn zonden wegspoelen, dan is er een flesje holy water op de kamer.

W A A R I S H E T ? De Nieuwstraat is
één van de oudste straten van Breda. Tegenwoordig vind je er winkels, gezellige brasseries en restaurants. Hoog boven de huizen torent de majestueuze Grote Kerk uit, het belangrijkste monument van de stad en op slechts enkele minuten loopafstand van het hotel. Wie met de auto komt, kan gebruik maken van de valet parking-service (tip!), of de auto parkeren in één van de nabijgelegen parkeergarages. Station Breda ligt in de buurt.

K A M E R F A C I L I T E I T E N Er zijn 94 kamers, onderverdeeld in vier kamertypes. De Superior Room is het instapmodel. Een categorie hoger is de Executive Room en daarna volgt de Junior Suite. De Junior Suite is erg ruim van opzet, terwijl de Executive Room net iets knusser aanvoelt. De Panoramic Suite is exclusief; daar is er maar één van. Deze kamer heeft een indrukwekkende raampartij en biedt het mooiste uitzicht over de stad en de toren van de Grote Kerk.

R E S T A U R A N T & B A R S Het restaurant ontleent zijn naam Liefdegesticht aan het voormalig weeshuis – waarvan de naam nog steeds op de buitenzijde van het hotelgebouw prijkt. Het restaurant serveert eenvoudige gerechten in de sfeer van de rooms-katholieke nonnen die hier vroeger leefden. In bar Heiligdom bestel je het verboden drankje Absint (de signature cocktail van het hotel) en krijg je bij de ko ie een hostie van witte chocolade.

B U S I N E S S De namen van de drie voormalige hofhuizen Waelwijk, Bruheze en Assendelft komen terug in de vergaderzalen. Er zijn zeven in totaal. De Kapel is de grootste zaal en biedt ruimte voor 350 gasten.

OORDEEL In Hotel Nassau Breda
beleef je de historie. Grote delen van de monumentale gebouwen zijn behouden gebleven en vormen nu een mooie synergie met de moderne elementen. ‘Sinners versus saints’ is daarbij een leuk en origineel concept. En het is subtiel. Not your thing? Als gast heb je er geen last van. Het is overigens wel zonde als je meteen doorloopt naar de kamer. Neem even de tijd om door het hotel te lopen en de ‘geheimen’ te ontdekken. Die zitten soms verstopt in de kleinste details; kijk maar eens naar de deurbordjes bij het toilet of de bijzondere lampenkappen in de ontbijtzaal. Maar ook de oude, ondergrondse doorgang voor de nonnen is er nog… Heel bijzonder. Belinda Meijers

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

Austrian vaker naar Bangkok deze winter

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

NIO House Amsterdam officieel geopend

Getac komt met de eerste AI-ready robuuste laptop

A350 van Corendon nu ook naar Bonaire

Mercedes presenteert GT-topmodel

Ultraluxe: Four Seasons Private Jet Experience