De aankoop van bijna 13 procent van de aandelen van Air France-KLM door de Nederlandse staat kwam voor bijna iedereen als een donderslag bij heldere hemel. Het FD zet woensdag uiteen hoe je ongezien zo’n groot pakket aandelen kunt kopen.

Nederland heeft de aankoop in relatieve stilte kunnen doen doordat het een groot pakket aandelen heeft kunnen overnemen van een zittende aandeelhouder. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om de Amerikaanse vermogensbeheerder Capital Group, die een opslag van zo’n 80 cent op de geldende beurskoers heeft ontvangen.
Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag op basis van een eigen reconstructie. De krant leidt de gang van zaken af uit de zogenoemde ‘block trade’ die dinsdag 26 februari om 15.23 uur werd uitgevoerd op het alternatieve handelsplatform van de London Stock Exchange. In die transactie wisselden in een klap ruim 28 miljoen Air France-aandelen van eigenaar, wat correspondeert met grofweg 6,5 procent van de uitstaande stukken.

Er zijn maar vier aandeelhouders die zo’n groot belang in bezit hadden. De Franse staat, Delta Air Lines en China Eastern zijn strategische aandeelhouders en het is dus onwaarschijnlijk dat zij hun belang hebben verkocht. Blijft over Capital Group, die volgens gegevens van Bloomberg bij de laatste melding in juni 2018 ongeveer 28 miljoen stukken in bezit had.
Het aankopen van de eerste plukjes aandelen begon vorige week woensdag, ‘op de dag van de cijfers’, zegt een beurshandelaar tegen de krant.
Lees hier de reconstructie.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.