Ook Nederlandse vliegers doen mee aan massale Ryanair-staking

Ryanair-vliegers in grote delen van Europa leggen vrijdag het werk neer. Onder het motto ‘Wake up call’ hebben ook de Nederlandse Ryanair-vliegers besloten om op vrijdag 10 augustus voor 24 uur (van 00.00 tot 23.59 uur) te staken. Honderden vluchten zijn geannuleerd in onder meer Duitsland, België, Zweden en thuisland Ierland.

Ryanair is de grootste lowcoster van Europa en maakte afgelopen fiscaal jaar 1,5 miljard euro winst. De vooruitziohten zijn nu minder rooskleurig met onder meer stijgende olieprijzen .

Nederland

Kort voordat de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) woensdag het nieuws over de staking bekend maakte, had Ryanair al laten weten een kort geding aan te spannen om acties van Nederlandse piloten te voorkomen. Dat geding dient donderdag voor de rechtbank in Haarlem.

De VNV zegt al acht maanden in gesprek te zijn met Ryanair zonder dat er significante voortgang is geboekt aan de onderhandelingstafel. Behalve de in Nederland werkzame Ryanair-vliegers leggen vrijdag ook de Duitse, Zweedse, Belgische en Ierse Ryanair-piloten het werk neer.

De VNV streeft samen met haar Europese collega-vakbonden naar een cultuurverandering binnen Ryanair, onder de slogan #RyanairMUSTChange. ‘Een cultuurverandering is nodig om de rechten van de Ryanair-vliegers beter te waarborgen. Zo moet het Nederlands arbeidsrecht onverkort gaan gelden voor het Nederlandse personeel en dient Ryanair te stoppen met schijnzelfstandigheid en het verplicht laten emigreren van haar werknemers. Daarnaast moet iedere vlieger zich vrij kunnen voelen om zich ziek te melden zonder dat dit financiële consequenties heeft. De komende staking dient vooral als ‘Wake up call’ voor het Ryanair-management dat je zo niet kunt omgaan met je personeel.’

De VNV betreurt de overlast die reizigers mogelijk gaan ondervinden van deze werkonderbreking. ‘We hebben er alles aan gedaan om aan de onderhandelingstafel tot een eerlijke cao te komen, maar dat is ons niet gelukt. Wij houden het Ryanair-management verantwoordelijk voor de gevolgen van de werkonderbreking.’

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

Austrian vaker naar Bangkok deze winter

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

NIO House Amsterdam officieel geopend

Getac komt met de eerste AI-ready robuuste laptop

A350 van Corendon nu ook naar Bonaire

Mercedes presenteert GT-topmodel

Ultraluxe: Four Seasons Private Jet Experience