TORONTO, ONTARIO: December 31, 2016 - Ben Smith, Air Canada's president of passenger airlines, poses for a portrait in Toronto, Ontario, Monday February 31, 2016. (Tyler Anderson / National Post) (For FP Executive story by Karl Moore) //NATIONAL POST STAFF PHOTO

Ben Smith, nu operationeel directeur (COO) voor Air Canada, is in beeld als nieuwe topman van Air France/KLM.. Dat meldt de Franse krant Le Monde. Smith zou de favoriet zijn van de voordrachtscommissie voor de openstaande vacature. Le Monde wijst de Franse pilotenvakbond SNPL aan als bron.

Air France-KLM is op zoek naar een bestuursvoorzitter als opvolger van Jean-Marc Janaillac. Hij legde op 4 mei jl. zijn functie neer. Een meerderheid van het Air France-personeel stemde destijds tegen het salarisvoorstel en hierdoor voelde Janaillac zich genoodzaakt om op te stappen. De Fransman verbond zijn lot namelijk aan de stemming van het personeel over een loonvoorstel van de luchtvaartmaatschappij.

Air France-KLM wil niet op namen reageren en zegt dat er nog geen beslissing is genomen. “Het benoemingsproces voor de nieuwe governance-structuur van Air France-KLM is nog altijd aan de gang.” De luchtvaartmaatschappij snijdt zich hiermee niet nog eens in de vingers. Eerder leidde de kandidatuur van Philippe Capron (financieel directeur van het Franse nuts- en vervoersbedrijf Veolia) namelijk tot protest, vanwege zijn gebrek aan ervaring in de luchtvaartsector. Capron trok zich vervolgens terug. Met de keuze voor Smith kiest Air France-KLM in ieder geval wel voor iemand met ervaring. Hij was als hoofdonderhandelaar betrokken bij cao-gesprekken bij Air Canada. Het lukte hem om met vakbonden een tienjarige overeenkomst te sluiten voor piloten en cabinepersoneel.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.