Marriott gaat megaboete wegens datadiefstal aanvechten

De Amerikaanse hotelketen Marriott kan een boete verwachten van 99 miljoen Britse pond, ofwel 110 miljoen euro, vanwege een grote datadiefstal die eind vorig jaar aan het licht kwam. Marriott heeft al laten weten zich tegen de boete te verweren, zegt het bedrijf in een verklaring.

De boete is opgelegd voor de Britse datawaakhond Information Commissioner’s Office (ICO), die een paar dagen geleden een megaboete van 183 miljoen pond, ofwel 204 miljoen euro, oplegde aan British Airways wegens de datadiefstal op diens website vorig jaar.

Bij de hack bij Marriott werden ruim 25 miljoen paspoortnummers uit een database gestolen. Daarvan werden er ruim vijf miljoen onversleuteld bewaard. In november vorig jaar werd bekend dat hackers toegang hadden tot persoonsgegevens van maximaal 383 miljoen klanten van de hotelketen.
Goed beschouwd werd het IT-systeem van Starwood Hotels in 2014 gehackt, voordat Marriott deze hotelgroep in 2016 aankocht. Maar de datadiefstal kwam pas vorig jaar aan het licht.

Verbeteringen
Uit het onderzoek van de ICO bleek dat Marriott ‘onvoldoende zorgvuldigheid heeft betracht’ bij de aankoop van Starwood en meer had moeten doen om zijn systemen te beveiligen.
Volgens de ICO zijn bedrijven verantwoordelijk voor persoonlijke data die ze beheren, inclusief de manier waarop deze worden beveiligd.
De waakhond zegt dat Marriott heeft meegewerkt met het onderzoek en verbeteringen in zijn beveiligingssysteem heeft aangekondigd.

Arne Sorenson, CEO van Marriott International, zegt teleurgesteld te zijn over het plan van ICO om een forse boete op te leggen. Marriott gaat deze aanvechten.
‘Marriott heeft gedurende het onderzoek met de ICO samengewerkt, inclusief de aanval op de database van Starwood. We betreuren dit incident ten zeerste. We nemen de privacy en veiligheid van gastinformatie zeer serieus en blijven hard werken om te voldoen aan de standaard van uitmuntendheid die onze gasten van Marriott verwachten.’

Met meer dan 7.000 hotels en resorts wereldwijd is Marriott één van de grootste hotelbedrijven in zijn soort.

Foto: Het Marriott hotel in Brussel (Foto: Shutterstock).

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

IATA-top: een hete middag in Dubai, zeker voor Nederland...

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Volop nieuwe Michelin sterren in Dubai

NIO presenteert nieuwe EL8

Uit het magazine: 'Het ultieme eilandgevoel op Ibiza'

NIO House Amsterdam officieel geopend

Getac komt met de eerste AI-ready robuuste laptop