IATA: mondiale groei luchtvaart zet door

De International Air Transport Association (IATA) heeft wereldwijde passagiersverkeersresultaten meegdeeld voor januari 2019, waarbij het verkeer  6,5% steeg ten opzichte van januari 2018. Dit was de snelste groei in zes maanden. De capaciteit in januaristeeg met 6,4% en de bezettingsgraad steeg met 0,1 procentpunt naar 79,6%. Europa doet het goed.

‘2019 is positief begonnen, met een gezonde vraag van passagiers in lijn met de trendlijn van 10 jaar. Marktsignalen zijn echter gemengd, met aanwijzingen voor een afnemend ondernemersvertrouwen in ontwikkelde economieën en een meer genuanceerd beeld in de hele wereld ‘, aldus Alexandre de Juniac, directeur-generaal en CEO van IATA.

Internationale passagiersmarkten

De internationale passagiersvraag steeg in januari met 6,0% in vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar, wat een stijging was van 5,3% in december op jaarbasis. Alle regio’s noteerden groei, geleid door Europa voor de vierde achtereenvolgende maand. Capaciteit steeg met 5,8% en bezettingsgraad klom 0,2 procentpunt naar 79,8%.

Het internationale verkeer van Europese vervoerders steeg in januari 7,7% ten opzichte van de periode een jaar geleden, vergeleken met een jaarlijkse stijging van 8,6% in december. Deze matiging is waarschijnlijk een weerspiegeling van de onzekerheid over de economische situatie in de regio, inclusief onduidelijkheid over de Brexit. De capaciteit steeg met 8,8% en de bezettingsgraad daalde met 0,9 procentpunt tot 80,3%.

Luchtvaartmaatschappijen in de regio Azië-Pacific boekten een vraagstijging van 7,1% ten opzichte van januari 2018, stevig boven de groei van 5,0% in december. De capaciteit steeg met 5,1% en de bezettingsgraad steeg met 1,5 procentpunt tot 81,7%, de op een na hoogste van de regio’s. Gezonde regionale groei wordt ondersteund door stijgende inkomens en een toename van het aantal luchthavenparen.

Luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten kenden de zwakste groei, met een vraag die slechts 1,5% hoger lag dan in januari 2018. Desondanks is dit nog steeds verbeterd ten opzichte van een daling van 0,1% in het verkeer in december. Het is prematuur om te zeggen of deze verbetering een trend vertegenwoordigt. De capaciteit steeg met 3,2% en de bezettingsgraad daalde met 1,3 procentpunt tot 75,6%.

Noord-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen kenden een toename van 4,7% van het verkeer in vergelijking met een jaar geleden, verbeterd van een jaarlijkse stijging van 3,7% een maand eerder, terwijl de capaciteit met 3,5% steeg en de bezettingsgraad met 1,0 procentpunt steeg tot 80,6%. De vraag wordt ondersteund door verhoudingsgewijs sterke economische omstandigheden die een lage werkloosheid hebben opgeleverd en de consumentenbestedingen hebben versterkt.

Het verkeer in Latijns-Amerika steeg in januari met 5,8% ten opzichte van januari 2018. De capaciteit steeg met 6,7% en de bezettingsgraad daalde 0,7 procentpunt naar 82,8%, wat nog steeds de hoogste van de regio’s was.

Afrikaanse luchtvaartmaatschappijen zagen het verkeer in januari stijgen met 5,1%, tegen 3,8% in december. Bezorgdheid blijft echter bestaan ​​over de grootste economieën van de regio, Zuid-Afrika en Nigeria. De capaciteit van de regio steeg met 2,9% en de bezettingsgraad steeg met 1,5 procentpunt tot 70,9%.
Binnenlandse passagiersmarkten

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

Saudia vernieuwt livery en digitale klantervaring

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Saudia vernieuwt livery en digitale klantervaring

B&W hoofdtelefoon in Royal Burgundy

Amazon Prime Video in Polestar 2

Meesterwerk van The Glenrothes: 42 jaar oude single malt

Win een wijnreis naar Moldavië