Done deal: Elbers blijft, KLM levert in

De groep Air France-KLM heeft het nieuws bevestigd dat Pieter Elbers aanblijft als CEO KLM. De Nederlandse airline betaalt echter wel een prijs: nieuwe groepstopman Ben Smith treedt toe tot de Raad van Commissarissen van KLM, zoals Business Traveller afgelopen zondag al berichtte. Deze ‘inmenging’ is altijd tegengehouden door KLM en de airline verliest daardoor naar verwachting een flinke dosis onafhankelijkheid. De airline krijgt wel een stukje invloed mee terug aan de andere zijde: ‘Zowel Anne Rigail als Pieter Elbers worden ook benoemd tot Vice-CEO’s van Air France-KLM en hebben hun commitment uitgesproken om samen met Benjamin Smith het succes van de Groep op te bouwen.’ De groep spreekt over een verbeterd en versimpeld bestuur. 

Het statement van AF-KLM

Vandaag keurde de Raad van Bestuur van Air France-KLM unaniem de presentatie goed van Benjamin Smith, CEO Air France-KLM, waarin hij zijn ambities voor de Groep uiteenzet, principes van bestuurlijk bestuur, strategische beslissingen en processen die op Groepsniveau moeten worden gemaakt met het doel van het vereenvoudigen en verbeteren van het bestuur van de Groep om het leiderschap van Europese luchtvaartmaatschappijen te bereiken.

Enkele essentiële elementen die nodig zijn om de langetermijndoelstellingen van de Groep te bereiken:

Creëer een nieuw Group CEO Committee om de strategische richting voor alle groepsmaatschappijen en business units te bepalen. Dit CEO-comité zal worden voorgezeten door Benjamin Smith. De andere leden van het comité zijn Pieter Elbers (CEO KLM), Anne Rigail (CEO Air France) en Frédéric Gagey (CFO Air France-KLM). De drie van hen zullen rechtstreeks rapporteren aan Benjamin Smith.

Verbetering van de samenwerking binnen de Groep om synergieën, efficiëntie en schaalvoordelen beter te benutten, met het doel de algehele winstgevendheid van de Groep te verbeteren

Vier de jarenlange traditie, reputatie en merkherkenning van Air France, KLM en Transavia binnen hun respectievelijke markten en versterk de positie van de Groep op haar twee hubs, Amsterdam Schiphol en Parijs-Charles de Gaulle.

Vereenvoudig de belangrijkste operationele processen van de Groep op de volgende gebieden: vloot- en netwerkstrategie, strategie voor commerciële en allianties, personeelszaken, inkoop, digitaal en gegevensbeheer.

Het bestuur van Air France-KLM sluit zich aan bij de Raad van Commissarissen van KLM en stelt de vernieuwing voor van Pieter Elbers als CEO van KLM tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van KLM in april. De Raad van Bestuur van Air France-KLM erkent de toetreding van Benjamin Smith tot de Raad van Commissarissen van KLM tijdens hun volgende AVA.

Cees’t Hart wordt lid van de raad van bestuur van Air France-KLM tijdens de volgende AVA van de groep, ter vervanging van Hans Smits.

“We zijn ervan overtuigd dat Benjamin Smith en zijn team, met de vernieuwing van Pieter Elbers, de verdere groei bij Air France-KLM zullen voortzetten, gebruikmakend van de gecombineerde kracht en ervaring van de Group en zijn luchtvaartmaatschappijen”, aldus Anne-Marie Couderc, voorzitter van het bestuur van Air France-KLM. “De Raad van Bestuur is verheugd over deze nieuwe managementstructuur die vandaag is aangenomen en die de Groep, onder de duidelijke leiding van Benjamin, zal helpen leiders te worden in de industrie en succesvol te zijn”

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

Air France-KLM bezorgt Nederlandse economie 21,9 miljard euro en 267.990 banen

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

NIO presenteert nieuwe EL8

Uit het magazine: 'Het ultieme eilandgevoel op Ibiza'

NIO House Amsterdam officieel geopend

Getac komt met de eerste AI-ready robuuste laptop

A350 van Corendon nu ook naar Bonaire