American Express Global Business Travel (Amex GBT) en Shell Aviation roepen de private sector op om te helpen met het koolstofvrij maken van de luchtvaart door deelname aan een pilot voor duurzame vliegtuigbrandstof. Het programma werd onlangs gelanceerd op de mondiale luchtvaarttop in Doha (foto).

Op het moment van lancering is er 3,8 miljoen liter duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) beschikbaar. Bedrijven die deelnemen hebben toegang tot Avelia, één van de eerste blockchain-gedreven digitale SAF* book-and-claim** oplossingen voor zakenreizen ter wereld. 

SAF wordt gecertificeerd volgens de normen en regelgeving van het land waaraan SAF wordt geleverd. Vooruitstrevende bedrijven zoals Accenture, Amex GBT, Aon en Shell hebben toegezegd SAF te zullen inkopen. Zij steunen de marktontwikkeling en stimuleren investeringen om wereldwijde levering te versnellen. Aon is de eerste klant van Amex GBT die aan de pilot meedoet. Gesprekken met verschillende andere klanten, wereldwijde organisaties en multinationals, en met luchtvaartmaatschappijen zijn in een vergevorderd stadium.

De zakenreiscommunity is invloedrijk en geconcentreerd, vergeleken met vakantiereizen. Hoewel het aandeel van zakenreizen binnen de luchtvaart relatief klein is, kan de zakenreisbranche een leidende rol spelen in de transitie naar net-zero luchtvaart. Bedrijven en organisaties die meedoen aan de pilot zullen hun emissies verlagen en een bredere toepassing van SAF stimuleren.

Hoe de SAF-pilot van Amex GBT en Shell werkt:

  • De pilot werkt met Avelia, het onlangs gelanceerde blockchain-gedreven book-and-claim platform ontwikkeld door Shell en Accenture, met ondersteuning van de Energy Web Foundation (EWF).
  • Avelia maakt gebruik van Amex GBT’s wereldwijde klantenbestand om de wereldwijde vraag naar SAF te bundelen.
  • Bedrijven reduceren de emissies als gevolg van zakenreizen door toe te zeggen dat zij SAF inkopen en door toegang te krijgen tot SAF.
  • Er worden luchtvaartmaatschappijen geïdentificeerd die de mogelijkheid krijgen om mee te investeren en te profiteren van toegang tot SAF tegen gunstigere prijzen, om de kosten over de gehele luchtvaartindustrie te verdelen.
  • Shell Aviation levert SAF binnen het vliegtuigbrandstofnetwerk. Book-and-claim maakt het mogelijk dat reizigers investeren in en profiteren van SAF, zelfs als SAF niet beschikbaar is op de luchthaven van vertrek. In dat geval wordt een ander vliegtuig van SAF voorzien, op een luchthaven waar dit wel beschikbaar is.
  • Maatschappelijke organisaties, waaronder de Roundtable on Sustainable Biomaterials, de Smart Freight Centre, en Massachusetts Institute of Technology’s Center for Transportation & Logistics SAF Guidelines[1], volgen de pilot en worden betrokken.
  • Het Avelia-platform biedt een oplossing die inclusief en neutraal is met betrekking tot luchtvaartmaatschappijen, productieroutes voor technologie, brandstoffen en grondstoffen.

Amex GBT CEO Paul Abbott: “Deze pilot is een belangrijke fundamentele stap op weg naar een wereld met een netto CO2 uitstoot van nul in 2050. Als meer bedrijven en organisaties zoals Aon meedoen aan deze SAF-pilot, worden de marktsignalen sterker, waardoor SAF qua prijs beter kan concurreren met conventionele vliegtuigbrandstof.”

Jan Toschka, President, Shell Aviation: “SAF is de enige haalbare optie om op korte tot middellange termijn de emissies van de luchtvaart te verminderen. Technologieën met minder of geen CO2-uitstoot, zoals vliegen op waterstof en elektrisch vliegen, zijn nog decennia verwijderd van toepassing op grote schaal. SAF kan meteen worden gebruikt zonder dat de infrastructuur of het vliegtuigontwerp fundamenteel hoeft te worden aangepast.”

James Platt, Aon’s Chief Operating Officer: “Wij geloven dat er een mogelijkheid is om een betere weg in te slaan waardoor ons bedrijf en de maatschappij veerkrachtiger en duurzamer worden. We helpen onze klanten om betere beslissingen te nemen terwijl ze hun weg vinden te midden van de volatiliteit en de risico’s bij het managen van de klimaattransitie, en nemen tegelijkertijd gedurfde stappen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. We zijn er trots op om als één van de eersten mee te doen aan dit initiatief om een oplossing voor SAF te piloten die Aon en anderen helpt om aan hun doelstellingen voor emissiereductie te voldoen en de toezeggingen op het gebied van duurzaamheid na te komen.”

Suzanne Neufang, Chief Executive, Global Business Travel Association (GBTA): “Duurzaamheidsinitiatieven en samenwerking gaan helpen om een betere toekomst te creëren voor onze planeet en voor zakenreizen. Uit GBTA’s State of Sustainability Report, dat gepubliceerd werd tijdens Earth Month, blijkt dat 89% van de ondervraagde zakenreizigers aangeeft dat duurzaamheid een prioriteit is voor hun bedrijf. Tegelijkertijd eist en stimuleert de zakenreiscommunity vooruitgang op milieugebied, met vooruitstrevende pilots als deze voorop.”

Lees meer Avelia op www.aveliasolutions.com.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.