‘Zaventem wil met vijftig procent groeien’

Door: Tijn Kramer | 16 november, 2016

Zaventem wil zeer fors uitbreiden. Verschillende Belgische nationale media melden vandaag de uitgelekte en ambitieuze toekomstplannen van de Brusselse airport: ‘tot de helft meer vliegbewegingen’. In dat scenario zou de Belgische luchthaven weliswaar nog steeds grofweg de helft kleiner zijn dan Schiphol maar uiteraard wel een veel grotere concurrent worden dan dat het op dit moment is voor de Nederlandse airport(s).

Zowel Het Nieuwsblad als De Standaard spreken over het uitgekomen strategische plan. Dit behelst de ambitie voor een ‘een superpiste van vier kilometer, meer vluchten en een groot bedrijvenpark.’Het strategisch plan 2040 voor de luchthaven schetst diverse scenario’s. De gewenste verlening van de landingsbaan ‘piste 25L’ met 800 meter tot een totaal van 4000 meter is meest opvallend: daarmee is de baan een van de langste in Europa. En daarmee ook veel gunstiger zijn voor opstijgende bewegingen waar meer dan 50 procent groei te behalen zou zijn. Het is ook een van de meest controversiële, zo schetsen de media in België, gezien de extra (geluids)hinder voor omwonenden. De plannen worden nog besproken met alle betrokkenen.

Zaventem staat momenteel op de 21ste plek van Europese airports wat betreft aantal passagiers, net achter Palma en Oslo. Met een veronderstelde groei van 50 procent zou de airport de top 10 naderen. Schiphol staat vijfde, Heathrow voert de lijst aan voor CDG en Ataturk.

Bron: Business Traveller

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

JetBlue na NYC nu ook naar Boston vanaf Schiphol

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Amazon Prime Video in Polestar 2

Meesterwerk van The Glenrothes: 42 jaar oude single malt

Win een wijnreis naar Moldavië

Het aftellen tot RWC 2023 is begonnen...

Motorola lanceert budgetvriendelijke telefoon