Door: | 16 november, 2016

Zaventem wil zeer fors uitbreiden. Verschillende Belgische nationale media melden vandaag de uitgelekte en ambitieuze toekomstplannen van de Brusselse airport: ‘tot de helft meer vliegbewegingen’. In dat scenario zou de Belgische luchthaven weliswaar nog steeds grofweg de helft kleiner zijn dan Schiphol maar uiteraard wel een veel grotere concurrent worden dan dat het op dit moment is voor de Nederlandse airport(s).

Zowel Het Nieuwsblad als De Standaard spreken over het uitgekomen strategische plan. Dit behelst de ambitie voor een ‘een superpiste van vier kilometer, meer vluchten en een groot bedrijvenpark.’Het strategisch plan 2040 voor de luchthaven schetst diverse scenario’s. De gewenste verlening van de landingsbaan ‘piste 25L’ met 800 meter tot een totaal van 4000 meter is meest opvallend: daarmee is de baan een van de langste in Europa. En daarmee ook veel gunstiger zijn voor opstijgende bewegingen waar meer dan 50 procent groei te behalen zou zijn. Het is ook een van de meest controversiële, zo schetsen de media in België, gezien de extra (geluids)hinder voor omwonenden. De plannen worden nog besproken met alle betrokkenen.

Zaventem staat momenteel op de 21ste plek van Europese airports wat betreft aantal passagiers, net achter Palma en Oslo. Met een veronderstelde groei van 50 procent zou de airport de top 10 naderen. Schiphol staat vijfde, Heathrow voert de lijst aan voor CDG en Ataturk.

Bron: Business Traveller

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.