Winaars Gault&Millau Awards 2023 bekend gemaakt

Een goe adres nodig voor een zakelijk diner? De nieuwe Gault&Millau gids 2023 is op feestelijke wijze gelanceerd in Tivoli Vredenburg Utrecht. Maar liefst 20 winnaars in 19 categorieën als ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar’ en ‘Ontdekking van het Jaar’. Onder toeziend oog van de top van de Nederlandse gastronomie werden alle winnaars individueel op het podium geëerd. Tevens werden alle restaurants met 16|20 of meer gezamenlijk op het podium gehuldigd indien hun scores waren gestegen.

Gault & Millau Gidslancering
Gault&Millau is dé restaurantgids voor de Nederlandse gastronomie. Dit jaar telt de gedrukte 16+ gids 74 Nederlandse restaurants, elk beoordeeld op basis van 20 punten. Een compactere editie met daarin enkel restaurants met 16 punten of meer. Daarnaast kan men de selectie van meer dan 850 restaurants en hun score online vinden op de website gault-millau.nl met verbeterde zoekmachine en real time availability.

Ieder jaar wordt de Gault&Millau selectie feestelijk onthult, waarbij de top van de Nederlandse gastronomie samenkomt. Tijdens de lancering werden de awards uitgereikt aan de jaarlijkse prijswinnaars en was er ruimte voor ontmoetingen en netwerken in de foyer van Tivoli Vredenburg. Gault&Millau Nederland directeur Godfried van der Lugt: “Het is onze missie om de Nederlandse gastronomie uit te lichten en liefhebbers van kwaliteit op het bord, met betrouwbare, onafhankelijke informatie de weg te wijzen naar de beste zaken die Nederland te bieden heeft. Talent en mooi ambachtelijk werk en creativiteit moeten we met z’n allen koesteren en belonen. Dit jaar geeft de bewegende kwaliteit van de Nederlandse gastronomie uitstekend weer, met 75 nieuwe adressen en meer dan 125 restaurants met een stijgende score.”

Winaars Gault&Millau Awards 2023
Gedurende de lancering namen maar liefst 20 winnaars in 19 categorieën een Award in ontvangst. Allen op een eigen manier uniek. De award voor ‘Chef van het Jaar’ ging dit keer naar Jan Sobecki van Tribeca in Heeze. Hij werd geprezen voor brandende ambitie en evenwichtige smaakcombinaties. De ‘Jonge Chef van het Jaar’ award werd uitgereikt aan Guido Braeken. Zijn uitermate bewerkte gerechten met eigentijdse twists verraden de keukenpassie en klasse alom. De categorie ‘Hoogste nieuwkomer van het jaar’ telt dit jaar zelfs 2 winnaars: SAAM Restaurant in Amstelveen en Yano in Rotterdam, beide meteen goed voor 14,5|20 punten én twee koksmutsen. Benieuwd naar alle winnaars? Kijk dan hieronder voor de totale lijst en klik op deze link voor een omschrijving per uitgereikte award.

Titel Naam Restaurant & Plaats 
Chef van het Jaar Jan Sobecki Tribeca, Heeze
Jonge Chef van het Jaar Guido Braeken Julemont, Wittem
Gastvrouw van het Jaar Caroline Berends-Proot De Nederlanden, Vreeland
Sommelier van het Jaar Margot Los Café Parlotte, Amsterdam
Wijnkaart van het Jaar Joey de Kruijf Central Park, Voorburg
Prijs-Plezier van het Jaar Harry’s Maastricht
Terras van het Jaar Vista Willemstad
Ambachtsman van het Jaar Martin Kruithof De Lindenhof, Giethoorn
Aziatisch restaurant van het Jaar Taiko Amsterdam
Groenterestaurant van het Jaar De Kas Amsterdam
Bistronoom van het Jaar Putaine Rotterdam
Ontdekking van het jaar Rosie Utrecht
Lifetime Achievement Award Paul Fagel Voormalig Chef/ patron restaurant het Arsenaal
Dessert van het Jaar Ollie Schuiling Kasteel Heemstede, Houten
New Chef on the block Yornie van Dijk Basiliek, Harderwijk
Pop of the Year Klaproos Amsterdam
Best Dutch Chef Abroad Nick Bril The Jane, Antwerp
Hoogste Nieuwkomers van het Jaar 1 SAAM Restaurant Amstelveen
Hoogste Nieuwkomers van het Jaar 2 Yano Rotterdam
Cocktailbar van het Jaar Law&Order Amsterdam

New On the Top (vanaf 16 punten)
De gastronomie in Nederland blijft duidelijk in evolutie. Met maar liefst 19 nieuwkomers vanaf 16 punten schaart Restaurant Brut 172 zich bij de allergrootsten met een stijging naar 18.5|20 punten. Chef-kok Hans van Wolde en zijn jonge team zijn fantastisch op elkaar ingespeeld waarin Limburgse storytelling de boventoon zet. Lokale producenten en leveranciers worden breed uitgedragen. De contouren van Brut 172 zijn helemaal ingevuld en in alle ruimtes wordt de gast meegenomen in de beleving van culinaire versnaperingen in wellicht het mooiste restaurant van het land. Komende anderhalf jaar wordt Landgoed Brut 172 verder uitgebreid en omgetoverd tot een brasserie hotel met tien kamers.

Brut 172, Reijmerstok 18.5
212, Amsterdam 18
De Lindehof, Nuenen 18
Aan de Poel, Amstelveen 17.5
De Bokkedoorns, Overveen 17.5
FG Restaurant, Rotterdam 17.5
Flore, Amsterdam 17.5
Meliefste, Wolphaartsdijk 17.5
Julemont, Wittem 17
La Provence, Driebergen-Rijsenburg 17
De Nieuwe Winkel, Nijmegen 16.5
Noor, Groningen 16.5
Restaurant Atelier, Gulpen 16.5
’t Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht 16.5
Bridges, Amsterdam 16
De Kas, Amsterdam 16
Karel 5, Utrecht 16
MOS, Utrecht 16
Vigor, Vught 16

Over Gault & Millau Nederland
Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse Restaurantgids die een historie heeft sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20. Ook reikt Gault&Millau jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de ‘Chef van het Jaar’, ‘Sommelier van het Jaar’, Terras van het Jaar’ en ‘Bistronoom van het Jaar’. Gault&Millau Nederland is 100% onafhankelijk in zowel de beoordelingen als het genereren van inkomsten.

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

De nieuwste Business Traveller is uit!

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Star Clippers zet zeil naar Corsica

Festival TREK viert tiende seizoen met negen edities

Breitling doet inspiratie op in de Schotse hooglanden

Galtür organiseert hét langlaufevenement van het jaar ‘Galtür Nordic Volumes’

Bucketlistreis in 2026: zonsverduistering op Groenland