Vanaf 9 april half uur sneller in Brussel met NS

NS en de Belgische NMBS hebben definitief besloten om Intercity Brussel vanaf maandag 9 april via de Hogesnelheidslijn (HSL) te laten rijden. In januari 2018 heeft NS gemeld te koersen op startdatum 9 april – vanaf nu staat deze datum definitief op de kalender. Het betekent onder meer een forse verkorting van de reistijd tussen de twee hoofdsteden.

NMBS en NS wijzigen vanaf maandag 9 april het traject van de intercity Brussel-Amsterdam van de huidige route naar de Hogesnelheidslijn. Antwerpen is dan voortaan direct met Breda verbonden. Ook wordt de reistijd tussen Brussel en Amsterdam in één klap met een half uur ingekort (tot 2u53 minuten). Omdat Intercity Brussel ook stopt in Brussels Airport – Zaventem, krijgen niet enkel reizigers vanuit Noorderkempen een rechtstreekse verbinding met de Belgische nationale luchthaven maar ligt vliegveld Zaventem ook zeer dichtbij voor Nederlanders uit Noord-Brabant (reistijd van iets meer dan een uur vanuit Breda).

Tot en met zondag 8 april rijdt deze internationale intercity 16 keer per dag via de huidige route tussen Brussel en Amsterdam (in Nederland via Roosendaal, Dordrecht, Rotterdam, Den Haag HS en Schiphol). Straks rijdt de trein 12 keer per dag tussen Brussel en Amsterdam en vier keer per dag tussen Brussel en Den Haag Hollands Spoor. De wijziging van het traject verandert logischerwijze ook de bediening van de stations in Nederland (Breda komt in de plaats van Roosendaal en Dordrecht.

NS en NMBS hebben de afgelopen maanden uitvoerige testen uitgevoerd om de wijzigingen van het traject zo vlot mogelijk te laten verlopen. De start van de treindienst is zo goed mogelijk voorbereid maar de ervaring leert dat elke nieuwe treindienst of wijziging van traject een risico op opstartproblemen bevat. Onze taak is deze mogelijke problemen en de impact op de stiptheid zo beperkt en zo kort mogelijk te houden.

Parallel met dit verbeterde aanbod wordt ook een nieuw tariefmodel ingevoerd. Het “Flex”tarief is vergelijkbaar met het huidige tarief. Vroegboekers (minstens zeven dagen op voorhand) kunnen straks profiteren van kortingen (“Early Bird” tarief). Het nieuwe tariefmodel is zeer transparant, met vaste kortingsbedragen op basis van de afstand die je aflegt. De verkoop start op 20 maart.

De trein krijgt een extra rijtuig waardoor de zitplaatscapaciteit wordt uitgebreid. De ombouw van zes naar zeven rijtuigen per trein start op 23 april – half mei zijn dan alle treinen aangepast.Vanaf 9 april rijden dagelijks 32 treinen per dag per richting over de HSL tussen Nederland en België: Naast Intercity Brussel rijdt Thalys al 14 keer per dag tussen Brussel en Amsterdam. Vanaf 4 april rijdt ook Eurostar dagelijks twee keer per dag tussen Londen en Amsterdam via Brussel. Totaal rijden er vanaf 9 april dagelijks 269 treinen volledig of deels over de HSL Zuid.

 

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

JetBlue na NYC nu ook naar Boston vanaf Schiphol

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Amazon Prime Video in Polestar 2

Meesterwerk van The Glenrothes: 42 jaar oude single malt

Win een wijnreis naar Moldavië

Het aftellen tot RWC 2023 is begonnen...

Motorola lanceert budgetvriendelijke telefoon