Review: JetBlue Amsterdam-Boston in Mint

Hoe een relatief kleine airline een hoop stof kan doen opwaaien. JetBlue is een snelgroeiende Amerikaanse airline die sinds vorig jaar directe trans-Atlantische vluchten is gaan onderhouden tussen New York en Boston aan de Amerikaanse kant, en om te beginnen Parijs, Londen en Amsterdam aan Europese zijde. De airline was volop in het nieuws tijdens de krimp-plannen van Schiphol zoals de meesten weten. JetBlue moest haar zomerslots opgeven, maar verschillende stakeholders, onder wie de EU, de Amerikaanse politiek en de airline gaven tegengas. Zoals bekend, lang verhaal kort:  JetBlue blijft ‘gewoon’ vliegen deze zomer.

 Of gewoon? JetBlue beschikt over een zeer groot netwerk in de VS en de omliggende regio, en is een budgetvriendelijke luis in de pels van de gevestigde orde. De long haul operatie is nieuw en om meerdere redenen echt bijzonder. JetBlue doet veel net even anders en dat is in ieder geval verfrissend. 

Lager instaptarief

Ik vlieg Businessclass die bij JetBlue Mint heet (Economy heet Core). Binnen vijf minuten ben ik klaar bij de balie en ook de security gaat snel. En dan begint het JetBlue verhaal. Om te beginnen de tariefstructuur. Hoewel ook hier de prijzen fluïde zijn, liggen de kosten voor vroege boekers doorgaans een stuk lager dan bij andere airlines, zowel in Core maar zeker in Mint. Dat maakt dat JetBlue de Businessclass voor meer mensen bereikbaar maakt. Dat komt wel met enige aanpassingen. Want aan lounges doet JetBlue niet. Het is een geval ‘quid pro quo’: geen lounge, maar wel een stuk goedkoper voorin. Het is een gedachte waarin velen zich zullen kunnen vinden en die ik toejuich. 

Zuinig

Want eerlijk is eerlijk: de meeste lounges op Schiphol zijn zeker niet van het niveau Istanbul, Dubai of Hong Kong en wifi is overal. Maar het is een keuze die iedere zakenreiziger voor zichzelf moet maken. Eenmaal aan de gate staat het belangrijkste verschil: het toestel! JetBlue vliegt met een frisse Airbus 321LR, een zeer modern en zuinig toestel. Maar wie het type even niets zegt: het is een zogeheten single aisle toestel, met dus niet twee maar een gangpad. Alleen staat de LR voor Long Range wat betekent dat dit toestel nu in een enkel keer over de oceaan kan. Het is een compact en zuinig toestel dat we nog veel vaker gaan zien op Schiphol. 

The Suite Life

Afijn, vertrek! We zijn weer terug in Business Class -land want ik kan met voorrang aan boord. JetBlue Mint beschikt over 24 volledig ‘flat bed’ privésuites met een schuifdeur die meteen fantastisch ogen. Hier is geen euro op bezuinigd, verwacht geen besparingen hier. Dit is een stoel, nee een suite, die meteen meedoet in de top van alle Business Classes. Er zijn op rij 1 ook zowaar twee Mint Studios, die nog iets meer ruimte hebben en waar je met zijn tweeën kunt dineren of bijpraten. De suites bevinden zich in een 1-1 configuratie dus er is altijd privacy. Romantisch naast elkaar zitten is er dus niet bij, maar daarvoor zijn de Mint Studios. De meeste zakenreizigers zullen de enorme privacy echter koesteren.

De stoel zit heerlijk en er is volop om te ontdekken wat de suite bieden heeft. Deze totaal platliggende stoelen hebben een fantastisch groot scherm van 17,1 inch. Er is meer dan voldoende ruimte om alles op te bergen, opladen kan via stekker of USB-C en er staat ook een flesje water klaar. Er ligt ook een goede noise cancelling hoofdtelefoon klaar. Op aanvraag was een leuke amenity kit beschikbaar.

Gratis wifi, ook in eco!

Overigens leert een korte blik op Core, de economy in een 3-3 configuratie dat deze aangenaam oogt voor een vlucht van 7-8 uur. Je kunt hier ook stoelen kopen met wat extra ruimte desgewenst (de 24 Even More Space seats). Maar wat beide klassen hebben, en daarvoor hulde JetBlue: gratis wifi! Ja, echt gratis wifi voor iedereen, goed genoeg om wat te appen en licht te surfen. Een andere bijzonderheid is live TV voor het hele toestel. 

De vlucht

Een heerlijk dekentje en een kussen liggen al klaar, en ik nestel me lekker in. Een menukaart en een lijstje met cocktails liggen er ook. Deze wordt voor vertrek ook aangeboden, en ik kies voor een non-alcoholische huiscocktail, de ‘Mint Condition’ met gember, limoen, komkommer en munt. Lekker fris. Op de kaart staan ook drie alcoholische versies. De huiscocktail met gin of vodka, een Spritz of een Old Fashioned. Er zijn verder acht sterke dranken, twee soorten wijn per kleur (rood en wit, plus port ) en wisselend bier, plus fris, water en sapjes uiteraard. Het zijn geen wijnen of whisky’s die als dure prestigeobjecten meegaan, maar dat zal ook de gedachte erachter zijn. Die luxe flessen zijn kostbaar en ‘there is no such thing as a free lunch’. Het is hier eerder de value for money gedachte en die klopt.


Bites ’n plates

Niet al te lang na vertrek is het al tijd voor het diner, samengesteld door de Amerikaanse chef Pasquale Jones. Erg leuk: je kunt dit via het scherm al doorgeven! En ook anders: je kiest je eigen menu, dat bestaat uit ‘small plates’. Je kunt er 3 van de 5 kiezen en dan heb je een prima maaltijd. Mijn aanbod is een frisse groene salade, Farro Salade (met pistachenoten en Parmezaanse kaas), Cavatella pasta met aubergine, Chicken Paillard en Flat Iron Steak. Met een salade, wat pasta en een toch best grote steak plus een glas Amerikaanse Cabernet Franc heb ik een zeer smakelijke en diverse lunch. Een fijn concept. Het is allemaal net wat moderner en meer doordacht, een trendy boetiekhotel ervaring in plaats van ouderwets rood pluche. Dat zie je ook aan de details: de menukaart heeft een code waarmee je een bij het diner passende soundtrack op je Spotify kunt zetten. Met Nina Simone en Marvin Gaye een prima begeleider van de maaltijd. 

 

 

 

 

 

 

 

IFE 

Het goede Inflight Entertainment Systeem beschikt een vrij gangbare selectie aan recente films, klassiekers en TV. Bijzonder is wel dat er ook duidelijke LGBTQ+-thema films zijn in het assortiment, zonder dat deze zo worden aangekondigd. Netjes. Maar dan is het toch echt tijd voor de after lunch nap, op een zeer comfortabele platte stoel. Deurtje dicht en heerlijk een eigen vogelnest in de lucht. Een paar uur voor aankomst word ik weer wakker en bestaat nog de optie voor een lichte snack (los van fris en chips die de gehele vlucht in de pantry te halen zijn). Er is wortelsoep, andijvie salade of een garnalensnack, maar ik houd het bij koffie, en het eerste uitzicht op Canada en de VS op weg naar Boston.  De crew, toch altijd het belangrijkste, is zonder meer vriendelijk en attent. 

 

 

 

 

 

 

 

Conclusie:

Mint van JetBlue is een aangename en gewoon goede disruptieve kracht in Business Class-Land. Dat mocht ook wel een keer. Geen tierelantijnen, een mogelijk zeer redelijk tarief en heel wat leuke details. JetBlue komt met noviteiten waar veel andere airlines toch met interesse naar zullen kijken. Mint is een game changer. Well done JetBlue, keep it up!  

 

 

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Populair

1

Ontdek Hannover: Waar Innovatie en Duurzaamheid Samenkomen

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Norwegian Cruise Line neemt nieuwe Norwegian Aqua in ontvangst

Ponant biedt speciale reis met totale zonsverduistering

Conservatorium Hotel biedt Mahler arrangement voor 59k

Festival TREK keert terug met 9 edities

Nieuwe vaarroute Ponant langs de Côte d'Azur