Stabiel presterend KLM gaat hectische week in

Door: Tijn Kramer | 3 november, 2016

KLM bevindt zich in stabiele wateren. De resultaten in het derde kwartaal waren met een resultaat van +€422 miljoen (COI marge 14.9%) vrijwel gelijk aan die van het derde kwartaal in 2015. De kostenreductie was 1,4 procent. KLM noteerde in de eerste 9 maanden van dit jaar een operationeel resultaat van +€628 miljoen (COI marge 8.5%). Dat is een verbetering van €283 miljoen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar., zo heeft CEO Elbers bekend gemaakt, die aan de vooravond van staat van een intensieve week met werkonderbrekingen en pittig overleg met partner AIr France.

Het schrijven van Pieter Elbers: ‘De kostenbesparingen zetten zich in het derde kwartaal voort. Dit leidde tot een unit kostenreductie van -1.4%. In de kosten zit ook opgenomen een aanzienlijke reservering voor de verbeterde winstdelingsregeling voor cockpit en grond die in de laatste cao’s is afgesloten. 

Het resultaat werd echter negatief beïnvloed door de teruglopende inkomsten per eenheid als gevolg van de toenemende concurrentiedruk. Hierbij zijn de afnemende inkomsten per eenheid groter dan het voordeel dat we behalen uit de lagere brandstofprijs. Naar voren toe zet dit verdere druk op onze inkomsten. Gecombineerd met de grote investeringen in vloot, product en digitalisering voor klant én medewerker toont dit de onverminderde noodzaak aan tot verdere en structurele kostenverlagingen in lijn met onze doelstellingen.

KLM noteerde in de eerste 9 maanden van dit jaar een operationeel resultaat van +€628 miljoen (COI marge 8.5%). Dat is een verbetering van €283 miljoen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze flinke verbetering werd vooral veroorzaakt door de positieve resultaten in het eerste halfjaar, waarbij het brandstofvoordeel voor een groot deel behouden kon worden in de resultaten. De resultaten van Air France-KLM over het derde kwartaal van de eerste 9 maanden zijn te vinden op de NewsApp. Voor AF zitten hierin ook de effecten van de staking in Q3 2015.

Gisteren is in de AFKL Board of Directors gesproken over het AFKL project Trust Together. Vandaag wordt daar nader over gecommuniceerd. Specifiek voor KLM hebben we morgen hiervoor een sessie met Ondernemingsraad en bonden gepland staan waar ook Jean-Marc Janaillac bij aanwezig zal zijn. Daarnaast zal ik een KLM webcast doen over de Q3 resultaten en Trust Together.

Bij Cabine zijn opnieuw werkonderbrekingen aangekondigd door de FNV en VNC voor vandaag, morgen en maandag. Het is te vroeg om de exacte impact van eventuele nieuwe acties in te schatten, maar het is duidelijk dat deze (steeds) schadelijk(er) zijn voor onze klanten en ons bedrijf. Ik heb eerder de stakingen van Air France piloten en FNV acties over de grond-cao als destructief aangemerkt. Ik plaats de aangekondigde werkonderbrekingen bij Cabine in dezelfde categorie. Wij zijn ervan overtuigd dat we via dialoog moeten komen tot een integrale oplossing, rondom pensioenen, cabine-samenstelling en productiviteit. Daarbij is het belangrijk dat deze voor wat betreft de productiviteit consistent is met hetgeen voor grond en cockpit is afgesproken….’

Bron: Business Traveller

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

Saudia vernieuwt livery en digitale klantervaring

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Saudia vernieuwt livery en digitale klantervaring

B&W hoofdtelefoon in Royal Burgundy

Amazon Prime Video in Polestar 2

Meesterwerk van The Glenrothes: 42 jaar oude single malt

Win een wijnreis naar Moldavië