Het nieuwe jaar 2020 wordt een cruciaal jaar voor de luchtvaart. Dat stelde Schiphol-topman Dick Benschop maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de luchthaven.

Benschop roept het kabinet op om eindelijk duidelijkheid te bieden. ‘Geef perspectief, dan gaan we samen aan de slag met minder hinder en meer duurzaamheid.’

De Schiphol-CEO vraagt om duidelijkheid voor de luchtvaartsector en de omgeving. Benschop benadrukte dat de richting die het kabinet heeft gekozen een goede is: gematigde en gecontroleerde groei die wordt verdiend met een daling van het aantal ernstig gehinderden. Deze benadering biedt perspectief voor zowel de luchtvaart als de omgeving.

‘Voor Lelystad en Schiphol is het meeste werk gedaan, dat werk kan op korte termijn worden afgemaakt. Dat moet ook, want de tijd dringt. Mijn vraag aan de regeringscoalitie is om de eigen belofte uit het regeerakkoord waar te maken en duidelijkheid te bieden’, stelde Benschop.
‘Leg de verbinding met de middengroepen in de samenleving en verwar de flanken niet met de meerderheid. Onderzoek laat zien dat gecontroleerde groei onder voorwaarden, steun krijgt van ruim twee op de drie Nederlanders. Met andere woorden, de minister en de coalitie hebben een plan in handen dat steun heeft in de samenleving.’

Benschop benadrukte dat duurzaamheid centraal moet staan voor de luchtvaart. ‘Wij hebben onze ambitie en ons klimaatplan geformuleerd. Voor de luchtvaart geldt dat meer van hetzelfde niet gaat. Voor de milieubeweging geldt dat minder van hetzelfde niet de ambitie zou moeten zijn. Het gaat om anders, duurzaam vliegen.’

De CEO van Schiphol doelt hiermee op het stimuleren van schonere, stillere en zuinigere vliegtuigen en duurzame brandstoffen, alsmede het gebruik maken van de trein voor korte reizen binnen Europa. ‘Dit kan alleen lukken als innovatie, investeringen en beleid elkaar versterken. Dat is nu nog niet het geval. De Green Deal van de Europese Commissie is voor ons van groot belang. Als daar een verstandige Europese aanpak tot stand komt, met een internationale verplichting tot bijmenging van duurzame brandstoffen, dan worden er meters gemaakt. In dit decennium wil Schiphol zichzelf en de luchthavens in Eindhoven, Rotterdam en Lelystad vrij van uitstoot maken.’

Passagiers
Schiphol noteerde in 2019 in totaal 71,7 miljoen reizigers. Dat is 1 procent meer dan in 2018. Het aantal vliegbewegingen was 496.833 (-0,5 procent). Het totaal aantal bestemmingen in het netwerk van Schiphol was 333, zes meer dan in 2018.

Eindhoven Airport had vorig jaar 6,7 miljoen reizigers (+9 procent), 41.438 vliegbewegingen (+7 procent) en 89 bestemmingen (+2).
Rotterdam-The Hague Airport had 2,1 miljoen reizigers (+10 procent), 16.683 vliegbewegingen (+7 procent) en 48 bestemmingen (+5).

Foto: Schiphol-topman Dick Benschop (Foto TravMedia).

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.