KLM richt ogen op Londen na belang in Virgin

Air France-KLM neemt een fors belang in Virgin Atlantic. De Frans-Nederlandse airline-combinatie neemt 31 procent van de aandelen in de Britse airline over van Virgin Group, de groep bedrijven van zakenman Richard Branson. Daarmee zet KLM nadrukkelijk in op (door)verbindingen via Londen.

Air France-KLM betaalt 220 miljoen pond voor het aandeel, ofwel zo’n 250 miljoen euro. Tegelijk nemen Delta en Chinese Eastern elk een aandeel van 10 procent in Air France-KLM. Dat levert de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie 751 miljoen euro op. Dat is dus veel meer dan het bedrag dat wordt betaald voor het aandeel Virgin.
Het belang van Branson in Virgin Atlantic neemt af tot 20 procent van de aandelen.

Goedkeuring
Ook mogen Delta en Chinese Eastern elk een lid voordragen in de raad van commissarissen van Air France-KLM. Met de deal, die in 2018 zijn beslag krijgt, is Air France-KLM in één klap de grootste aandeelhouder van Virgin Atlantic. De voorgenomen transacties moeten nog door aandeelhouders en toezichthouders worden goedgekeurd.

Virgin Atlantic Airways werd in 1982 opgericht als British Atlantic Airways. In 1984 nam de Britse zakenman Richard Branson de airline over met zijn Virgin Group. De naam van de airline werd toen gewijzigd in Virgin Atlantic Airways.
Air France-KLM en Delta hadden eind 2012 al belangstelling voor Virgin Atlantic, dat verlies leed. Kort daarop nam Delta Airlines het belang van 49 procent in Virgin Atlantic over van Singapore Airlines. Het was Delta daarbij vooral te doen om de landingsrechten van Virgin op London Heathrow. De Londense luchthaven is een belangrijke hub voor lange afstandsvluchten van Virgin Atlantic naar onder andere Noord-Amerika.

Stap
KLM-topman Pieter Elbers spreekt van een belangrijke stap voor KLM. ‘Het betekent dat we de banden die we al hebben met een aantal van onze partners verder verstevigen en dat onze klanten meer reismogelijkheden hebben.’
Volgens recente gegevens behaalde Virgin Atlantic in 2015 een omzet van circa 3,1 miljard euro. De vloot telde destijds 39 toestellen.

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

Cathay Pacific lanceert nieuwe Premium Economy

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

TUI lanceert Golfbreaks dichtbij

Lekker op het terras aan de Vecht bij Flora Batava

Terug naar de toekomst in Ahoy

Star Clippers zet zeil naar Corsica

Festival TREK viert tiende seizoen met negen edities