Luchtvaartorganisatie IATA lanceert de IATA Travel Pass, een digitaal medisch paspoort om reizen per vliegtuig te vergemakkelijken. Het is volgens IATA ‘een wereldwijde en gestandaardiseerde oplossing voor het valideren en authenticeren van alle nationale voorschriften met betrekking tot COVID-19-passagiersvereisten.’ Dit bleek gisteren op de (digitale) jaarvergadering van IATA.

‘Om grenzen te heropenen zonder quarantaine en de luchtvaart opnieuw te starten, moeten regeringen erop kunnen vertrouwen dat ze het risico van het importeren van COVID-19 effectief verminderen. Dit betekent dat u beschikt over nauwkeurige informatie over de COVID-19-gezondheidsstatus van passagiers. Een digitaal platform creëren voor passagiers met informatie over welke tests, vaccins en andere maatregelen ze nodig hebben voordat ze op reis gaan, details over waar ze zich kunnen laten testen en de passagiers de mogelijkheid geven om hun tests en vaccinatieresultaten te delen in een verifieerbare, veilige en privacybeschermende manier is de sleutel om overheden het vertrouwen te geven om grenzen te openen’  aldus IATA ver de pas.

Het succes van de pass zal afhangen van de bereidheid van onder meer overheden en airlines aan het initiatief mee te werken. De pass wordt later dit jaar en begin 2021 getest.

‘Tegenwoordig zijn grenzen dubbel vergrendeld. Testen is de eerste sleutel om internationaal reizen mogelijk te maken zonder quarantainemaatregelen. De tweede sleutel is de wereldwijde informatie-infrastructuur die nodig is voor het veilig beheren, delen en verifiëren van testgegevens die overeenkomen met de identiteit van reizigers in overeenstemming met de vereisten voor grenscontrole. Dat is de taak van IATA Travel Pass.’ aldus scheidend IATA CEO De Juniac. De ex AF-KLM topman wordt opgevolgd door Willie Walsh van IAG, zo werd ook bekend op de digitale AGM.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.