De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA maakt geen haast met het opnieuw testen en toelaten van de Boeing 737 MAX, waarvoor na twee crashes een vliegverbod geldt.

‘De FAA zal alle tijd nemen die nodig is om ervoor te zorgen dat het vliegtuig veilig is’, stelde een woordvoerster van de FAA in Washington. De beoordeling door de FAA van de 737 MAX duurt nog even voort. Het vliegtuig wordt niet opnieuw goedgekeurd voordat diverse grondige testen zijn voltooid, meldt het Duitse persbureau dpa.

De hoop op een snelle toelating van de 737 MAX, de bestseller van Boeing, wordt daarmee behoorlijk getemperd. De vliegtuigbouwer had onlangs het vertrouwen uitgesproken dat het in december dit jaar een FAA-certificering van de herziene MCAS-besturingssoftware zou ontvangen. Deze wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak van de twee crashes met in totaal 346 doden.
Hierdoor zou de levering weer hervat kunnen worden van het vliegtuigtype dat sinds maart dit jaar wereldwijd aan de grond staat.

De FAA verklaarde ook dat het als enige autoriteit de luchtwaardigheid van alle geproduceerde 737 MAX-toestellen zou certificeren, en niets meer aan Boeing zou delegeren. In het verleden mocht de vliegtuigbouwer zelf een deel van die keuring doen, hetgeen na de crashes tot veel kritiek leidde. Een woordvoerder van Boeing liet weten dat alleen op verzoek met de FAA wordt samengewerkt om de 737 MAX weer veilig in gebruik te nemen.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.