Dit waren de drukste vliegroutes en luchthavens in 2023

Luchtvaartanalysebedrijf OAG heeft haar rapport over de drukste vliegroutes van 2023 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de internationale route tussen Kuala Lumpur en Singapore de lijst aanvoert. Deze route kende een totaal van 4,9 miljoen stoelen in het afgelopen jaar.

Met 4,8 miljoen stoelen staat Cairo-Jeddah op de tweede plek. Interessant  is de prominente rol van de (met maar liefst 7) Azië-Pacific-routes in de top tien van drukste internationale routes, met Hong Kong-Taipei op de derde plek met 4,6 miljoen stoelen (ongeveer 43 procent lager dan in 2019). De route New York JFK-Londen Heathrow, een belangrijk knooppunt voor trans-Atlantische reizen, staat op de achtste plaats met 3,9 miljoen stoelen.

Binnenlandse routes

Bovenstaand zijn de internationale routes: de cijfers voor de binnenlandse routes liggen vele malen hoger. Zo had de route Jeju International – Seoul Gimpo maar liefst 13,7 miljoen stoelen, gevolgd door Sapporo New Chitose – Tokyo Haneda (11,9 miljoen) en Fukuoka – Tokyo Haneda (11,3 miljoen). In Noord-Amerika was de drukste binnenlandse route Honolulu – Kahului met 3,612,212 stoelen.

Drukste luchthavens

In 2023 is Atlanta Hartsfield-Jackson International Airport (ATL) de drukste wereldwijde luchthaven met 61 miljoen stoelen, een toename van 12% ten opzichte van vorig jaar en slechts 3% minder dan in 2019. ATL was ook de drukste in 2022 en 2019. Dubai International Airport (DXB) volgt als tweede met 57 miljoen stoelen, een stijging van 5% vergeleken met 2019. Tokyo International Airport (HND) en London Heathrow (LHR) zijn respectievelijk de derde en vierde drukste luchthavens.

Schiphol

Voor internationale luchthavens voert Dubai International Airport (DXB) de lijst aan met 57 miljoen stoelen, gevolgd door London Heathrow Airport (LHR) met 47 miljoen stoelen. Amsterdam Airport (AMS) en Paris Charles de Gaulle Airport (CDG) staan respectievelijk op de derde en vierde plaats. Opvallend is Seoul Incheon International Airport (ICN) die als enige Aziatische luchthaven in de top 10 staat. Nieuw in de top 10 van 2023 zijn Doha (DOH) en Madrid Adolfo Suarez-Barajas Airport (MAD).

(Voor meer gedetailleerde informatie, bezoek de OAG-website.)

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

IATA-top: een hete middag in Dubai, zeker voor Nederland...

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Volop nieuwe Michelin sterren in Dubai

NIO presenteert nieuwe EL8

Uit het magazine: 'Het ultieme eilandgevoel op Ibiza'

NIO House Amsterdam officieel geopend

Getac komt met de eerste AI-ready robuuste laptop