Culinaire hot(el)spot: Conservatorium Amsterdam

Het Amsterdamse Conservatorium Hotel is een belevenis. Zowel aan de buitenkant, maar zeker binnenin ademt het klasse en luxe. Geen wonder dat het hotel al jaren veel Amsterdammers weet te trekken als gast in bar of hotel. In deze rare tijden leent ook een nachtje slapen extra de moeite. Een staycation in eigen stad, vol met culinair genot (zodra het weer mag, dat spreekt voor zich).

De naam moge duidelijk zijn. Nadat het sinds de bouw in 1897 lang dienst had gedaan als bankgebouw kende het aan de vooravond van de roerige jaren ‘80 een nieuwe bewoner: het Sweelinck Conservatorium, dat bestond uit drie gefuseerde muziekinstituten. In april 2008 was het Conservatorium van Amsterdam het gebouw ontgroeid en vertrok het naar de huidige locatie op het Oosterdokseiland. In 2008 kocht The Set Hotels, een kleine zeer luxe keten met onder meer ook het nieuwe Parijse tophotel Lutetia, dit fraaie bouwwerk.

De ligging is al prestigieus genoeg. Op kruipafstand van het Concertgebouw, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum. Aan de rand van het bekende oud-zuid, een chique Amsterdamse wijk, voelt het trendy maar ook tijdloze hotel zich helemaal thuis. Het Vondelpark ligt om de hoek, net als de welbekende P.C. Hooftstraat. De bekroonde Milanese designer Piero Lissoni de leiding over de inrichting van het hotel en hij wist modern en klassiek erg goed te combineren. Kleine artistieke kwinkslagen vervolmaken de historische setting. We zien veel Italiaans design maar ook Aziatische invloeden. 

Bijzonder is de inpandige evenemententoren. Het is een prachtige plek voor zakelijke meetings, voor kleine tot middelgrote groepen (zodra dat weer mag). Met uitzicht over de fantastische ruime lobby en brasserieruimte, maar toch met volop privacy, is het een van de meer bijzondere locaties voor een evenement in de Amsterdamse binnenstad. Maar dat is business, en nu zijn we even op staycation! Er is ook een enorme spa, hoewel ze het zelf Akasha Holistic Wellbeing noemen. Het heeft al snel naam gemaakt als een van de beste van Nederland met liefst 1000 vierkante meter aan pure ontspanning: een schitterend zwembad, hammam, sauna, jacuzzi en een grote gym. Puur genieten, hoewel wij het dit keer laten schieten voor een bezoek aan het nabijgelegen Van Gogh Museum, dat op eigen manier natuurlijk ook ontspannend werkt. Of misschien beter inspirerend. 

We verblijven in een riante Grand Junior Suite (55 m² groot) met een mooi uitzicht op de Van Baerlestraat. De kamer heeft een heerlijk ruim bed, een Nespressomachine en een heerlijke regendouche. De TV komt met een druk op de knop uit een kast en de wifi is uitstekend. Maar een staycation zou geen staycation zijn als we niet inzetten op een mooie culinaire ervaring in Taiko Cuisine, zoals het prachtige inpandige restaurant heet. Het heet een modern Aziatische keuken te voeren, en de inrichting is al om meteen om te koesteren. Een vleug Shanghai, een dosis Vietnam, een portie Japan. Het oogt chique, sexy en verleidelijk.  

Wagyu

Op de kaart zien we een ruime keuze aan veelbelovende kleine gerechten, sushi, en sashimi met onder meer Nigiri Wagyu en Duck Gyoza, zalm, tonijn en kaviaar. Taiko is het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, die ook ieder jaar een bepaald ingrediënt een hoofdrol geeft. Dit jaar is dat de Hiramasa Kingfish, die komt van het in Zeeland gevestigde Kingfish Zeeland. Hier wordt de Hiramasa Kingfish, ook wel bekend als de Dutch Yellowtail en vaak verwisseld met soortgelijke vis Hamachi, gekweekt. Maar mocht je het anders willen, inclusief vegan, dan kan dat ook. Maar zeker is dar het speciale 8-gangen Omakase menu waarbij de Hiramasa Kingfish als je wilt een hoofdrol speelt, een fantastische ervaring is. Alle gerechten kunnen worden gecombineerd met bijpassende wijnen, sake of cocktails uit Taiko Bar. Wij maken een hele mooie lange culinaire reis, met een overdaad een bijzondere tot unieke gerechtjes, vega, vlees of vis, en zonder uitzondering met klasse en Aziatische charme op het bord en vriendelijk en kundig geserveerd. Los van een geniale chef waren we ook onder de indruk van de sommelier, in dit geval voor advies voor wijn maar ook sake. De wijnlijst ligt normaal tussen de 50 en 200 euro en is gefocust op de oude wereld. Uitzondering is de – altijd leuk om te noemen – Chateau Petrus 2010 van 2000 euro. Maar in een meer gangbare wereld raad ik u aan een wijnarrangement te nemen. Wij genieten onder meer van een mooie witte St Aubin, een heerlijke Stodden Spätburgunder Ahr, een Rode Sancerre en ons onbekende sakes. Het moge duidelijk zijn dat we prinsheerlijk slapen en in de ochtend genieten van een lekker à la carte ontbijt met wat extra koffie. 

Check voor de laatste updates en mogelijkheden www.conservatoriumhotel.com/nl

 

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

NH Hotel Group verder als Minor Hotels

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Mercedes presenteert GT-topmodel

Ultraluxe: Four Seasons Private Jet Experience

TUI lanceert Golfbreaks dichtbij

Lekker op het terras aan de Vecht bij Flora Batava

Terug naar de toekomst in Ahoy