De cruisewereld is langzaam maar zeker bezig met een fikse comeback. Meer en meer rederijen gaan weer varen. Volgens de augustus 2021-editie van het ‘Cruise Ships in Service Report’ van Cruise Industry News is de helft van de cruisevloot weer op het water, met momenteel wereldwijd 58 cruisemaatschappijen in de vaart. Weliswaar staat de cruise-branche nog voor de nodige uitdagingen maar de comeback lijkt te zijn ingezet.

Uiteraard is er wel reden voor oplettendheid aangezien de gezondheids-voorschriften fors aangescherpt zijn, en per vertrek- of aanleghaven specifieke (overheids-)eisen kunnen zijn. Vaargebieden, gezondheids- en vaccinatie-eisen om aan boord te mogen etc kunnen dus per rederij nog wel flink verschillen. Ook varen schepen met wisselende maximale bezettingsgraden en nationaliteiten. Er wordt met name gevaren in Europa, het Caribisch gebied en Alaska de komende tijd. Het verdient zeker aanbeveling goed na te gaan bij de rederij of cruisespecialist wat de exacte voorwaarden zijn.

Toch is zonder meer sprake van een comeback en snel hernieuwde interesse in het cruiseproduct. Dat blijkt wel uit het onderstaande opsomming. Een kort overzicht van enkele bekende rederijen:

Holland America Line verwelkomde gasten alweer in juli in Alaska. Onlangs kwam een tweede schip in de vaart in Europa, met routes voor het oostelijke Middellandse Zeegebied. De rederij vaart met de Nieuw Amsterdam en de Eurodam. Meer ligt uiteraard in het verschiet. Royal Caribbean heeft 13 schepen weer in de vaart, die routes aanbieden in Europa, Alaska en het Caribisch gebied. Hoogtepunten van de herstart van het bedrijf zijn het eerste seizoen van de nieuwe Odyssey of the Seas, die op 31 juli in de vaart kwam, en ‘s werelds grootste cruiseschip, de Symphony of the Seas, die op 14 augustus zijn activiteiten hervatte. Met momenteel zeven schepen in het Caribisch gebied, hervatte Carnival Cruise Line de dienst op 3 juli na een operationele pauze van 16 maanden. MSC Cruises heeft momenteel tien schepen weer in de vaart.  Costa Cruises heeft nu vier schepen in de vaart, waaronder de nieuwe Costa Firenze, die op 4 juli vertrok voor zijn inaugurele cruise. Norwegian Cruise Line is eind juli weer gaan varen, met nu drie schepen in de vaart: Jade, Encore en Gem. Celebrity Cruises heeft in totaal a; acht schepen in de vaart in het Caribisch gebied, Europa, Alaska en Galapagos. Princess Cruises breidt voegt binnenkort een derde schip toe aan haar huidige operatie. Disney Cruises heeft op dit moment ook twee schepen in de vaart. TUI Cruises is met zes schepen actief in Noord-Europa en de Middellandse zee. AIDA wil in september zeven schepen in de vaart hebben.  Ook veel kleinere rederijen hebben de operatie (voorzichtig) hervat.

Het volledige rapport is hier te downloaden

foto van Seabourn/Shutterstock

Eventuele updates zijn welkom via info@travmedia.nl (bron: Cruise Travel News)

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.