De website van het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft een reminder geplaatst over het feit dat sinds kort een ESTA uiterlijk 72 uur voor vertrek naar de Verenigde Staten moet worden aangevraagd. ‘Realtime goedkeuringen zijn niet langer mogelijk en aankomst op de luchthaven zonder een eerder goedgekeurde ESTA zal waarschijnlijk resulteren in een instapweigering’, zo staat te lezen op de website.

Overigens wordt door diverse partijen aangeraden om een ESTA, waar mogelijk, eerder aan te vragen. Op die manier is er tijd en ruimte om problemen op te lossen wanneer een ESTA-aanvraag niet wordt goedgekeurd. Wie naar Amerika wil reizen, is sinds 2009 verplicht om een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen, dat ten goede moet komen aan de veiligheid van het land. Een ESTA is alleen online aan te vragen via de website van het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Reisbedrijven bieden tevens hulp aan bij het aanvragen van ESTA. Een ESTA is twee jaar geldig en mag in die periode meerdere keren worden gebruikt, tenzij je paspoort in de tussentijd verloopt. Overigens gaat het nog weleens mis bij consumenten die zelf een ESTA aanvragen, zo ook bij een 70-jarige Schot die op onverklaarbare wijze invulde dat hij een terrorist is.

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken wijst reizigers erop dat de Amerikaanse autoriteiten bepalen aan welke eisen reizigers moet voldoen om de Verenigde Staten in te reizen. ‘Deze eisen kunnen veranderen. Bekijk voordat u op reis gaat wat u precies nodig heeft en aan welke voorwaarden u moet voldoen om het land in te kunnen reizen. Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig.  Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. De regels voor reizen naar de VS kunnen veranderen. Informeer daarom voor uw reis bij uw luchtvaartmaatschappij en voor uw visum raadpleeg de website van de ambassade van de Verenigde Staten in Wassenaar over welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen’, aldus het ministerie in haar reisadvies.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.