Monday, May 16, 2022

Herstel KLM zet verder door, start aflossingen

0

Het herstel van de tweede helft van 2021 zet zich sterk door in het eerste kwartaal van 2022. In de eerste drie maanden van 2022 heeft KLM voor het derde kwartaal op rij een positief operationeel resultaat gerealiseerd, van +€3 miljoen. Dat is een verbetering van €340 miljoen ten opzichte van vorig jaar. Er is nog een weg te gaan naar volledig herstel, maar de huidige financiële situatie betekent wel dat KLM in het tweede kwartaal is gestart met aflossen van het leningenpakket.

De omzet in het eerste kwartaal van 2022 bedroeg €1.903 miljoen, een ruime verdubbeling ten opzichte van 2021, toen de omzet €930 miljoen was. De operationele winst van €3 miljoen is een stijging van €340 miljoen ten opzichte van 2021, toen €337 miljoen verlies werd gemaakt. De boekingen trokken verder aan dankzij het toenemende aantal landen dat de inreisregels heeft versoepeld. De negatieve impact van de fors gestegen olieprijzen werd beperkt door hedging.

KLM ontving in het eerste kwartaal, voor de laatste keer, een NOW-bijdrage van €140 miljoen (vorig jaar nog €321 miljoen), die bijdraagt aan het positieve resultaat.

Van het leningenpakket van €3,4 miljard uit 2020 is alleen in 2020 een bedrag van €942 miljoen getrokken. In het eerste kwartaal van 2022 is er, net als geheel 2021, niets getrokken. De aflossing in het tweede kwartaal is €311 miljoen, hetgeen de uitstaande schuld van dit leningenpakket verlaagt van €942 miljoen naar €631 miljoen. Indien het herstel zich verder doorzet zal KLM mogelijk later dit jaar verdere aflossingen doen.

Verbeteringen in alle bedrijfsonderdelen

Onze klanten willen en kunnen weer reizen en dat is terug te zien in de resultaten. In totaal mochten we 4,8 miljoen passagiers verwelkomen aan boord, ten opzichte van 1,4 miljoen in het eerste kwartaal van 2021. De stijgende trend in het aantal boekingen zette door ondanks het conflict in Oekraïne en het sluiten van het Russisch luchtruim, waardoor vluchten van en naar Zuid-Korea, China en Japan moeten omvliegen.

Vracht deed het in het eerste kwartaal wederom uitstekend, net als Transavia, dat profiteerde van het feit dat vrijetijdsbestemmingen de inreisregels hebben versoepeld. Engineering & Maintenance liet in het eerste kwartaal een sterke omzetverbetering zien.

Tegelijkertijd zijn belangrijke markten in Azië nog altijd gesloten voor internationale reizigers. Daarnaast heeft de mondiale luchtvaart te maken met stijgende kosten en krapte op de arbeidsmarkt, die de operatie onder druk zet. Dit geldt ook voor KLM.

Operatie onder druk ondanks grote inzet KLM-personeel

De operatie stond in het eerste kwartaal van 2022 al onder druk door vele wisselingen in de operatie en krapte op de arbeidsmarkt. Dat heeft toen niet geleid tot grote verstoringen. Met de verdere stijging van de passagiersaantallen en de situatie op en van luchthaven Schiphol qua capaciteitstekort op veel plaatsen zijn de afgelopen weken heel moeilijk geweest voor de operatie. Een groot woord van dank voor de inzet van de KLM-collega’s en welgemeende excuses aan onze klanten die hier last van ondervonden hebben.

Deze cijfers over het eerste kwartaal geven duidelijk reden tot optimisme. Ondanks de geopolitieke spanningen, hoge inflatie en stijgende kosten, zet het herstel zich onverminderd sterk door. De boekingen benaderen het niveau van 2019, onze klanten kunnen en willen weer graag met ons op reis. Het komende (tweede) kwartaal beginnen we met aflossen van de leningen. Het gaat om een bedrag van €311 miljoen en hopelijk later dit jaar meer. Een ontzettend belangrijke stap in velerlei opzichten die de veerkracht en inzet van alle KLM-collega’s onderstreept. De focus zal de komende periode liggen op enerzijds het aflossen van de leningen en anderzijds de operatie en werkdruk. Daar worden tal van maatregelen op genomen zodat de zomer beter zal verlopen dan de situatie in de afgelopen weken.

KLM President-directeur Pieter Elbers

 

Innovatie bij Mercedes AMG

0

De nieuwste generatie van de Mercedes-AMG C 43 4MATIC creëert nieuwe maatstaven op het gebied van innovatieve aandrijflijnen.  Na zijn wereldpremière in de Mercedes-AMG SL 43 wordt de 2,0 liter AMG- viercilindermotor, ‘s werelds eerste productiemotor met elektrische uitlaatgasturbo, nu ook in de C-Klasse toegepast. De nieuwe vorm van turbolading garandeert een bijzonder spontane respons over het hele toerentalbereik en zorgt zo voor een nog dynamischere rijervaring.

De turbo wordt via het 48V-boordysteem, dat ook de riemaangedreven startgenerator (RSG) voedt. In de Mercedes-AMG C 43 4MATIC levert de motor 300 kW (408 pk) en kan in bepaalde rijsituaties een kortstondige extra boost van 10 kW (14 pk) afgeven. Ook de standaard achterasbesturing, de permanente vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC met koppelverdeling naar achteren, de AMG SPEEDSHIFT MCT 9G-transmissie met natte startkoppeling en het AMG RIDE CONTROL-onderstel met adaptief verstelbare demping dragen bij aan de dynamische rijervaring. Ook het in- en exterieurdesign en de merkspecifieke kenmerken van de uitrusting van de Mercedes-AMG C 43 4MATIC benadrukken zijn prestatiegerichte karakter.

 

Qantas al eerder naar Perth

0

Qantas heeft de herstartdatum van zijn non-stop vluchten van Londen naar Perth vervroegd. Ze zouden op 19 juni hervatten, maar beginnen nu vanaf 23 mei 2022.

Qantas had Darwin tijdelijk als alternatieve vertrekluchthaven gebruikt. Net als voorheen zullen vluchten worden uitgevoerd met B787-9’s met 236 zitplaatsen, geconfigureerd met 42 zitplaatsen in business class, 28 in premium economy en 165 in economy.

Istanbul krijgt eigen Michelingids

0

Istanbul, een van ‘s werelds meest bijzondere culinaire bestemmingen, krijgt een eigen Michelin Gids. Op 11 oktober van dit jaar zal ’s werelds meest prestigieuze organisatie voor restaurantbeoordelingen haar restaurantselectie in Istanbul bekend maken.

De toonaangevende gastronomie in Istanbul vindt zijn oorsprong in de eeuwenoude en traditionele eetcultuur, die wordt weerspiegeld in talrijke bekroonde fine-dining restaurants in de stad. De gastronomische rijkdom wordt nu onderstreept met het verschijnen van een speciale Istanbul-editie van de Michelin Gids.

Traditie verweven met fine dining
Als rijkshoofdstad door de geschiedenis heen is Istanbul sinds lang het fundament van gastronomische tradities die de continenten overspannen. In de stad ontstonden ook de gevierde paleiskeukens. Istanbul wordt wereldwijd de 38e stad met een eigen Michelin Gids. De Turkse metropool, waar de creatieve en dynamische eetcultuur uit verleden en heden samenkomt, wordt met het verschijnen van een eigen Michelin-gids in de schijnwerpers gezet bij culinaire toeristen. Bezoekers worden in Istanbul verrast met een melange van traditionele gerechten en verfijnde internationale culinaire creaties.

Ook gastronomisch bij wereldtop
Tijdens de recente ceremonie voor aansluiting bij de Michelin Guide-familie zei Mehmet Nuri Ersoy, Minister van Cultuur en Toerisme van Turkiye: “Istanbul is een van de meest bezochte steden ter wereld. Door de stad nu ook als “gastrocity” te positioneren zullen vooral toeristen met een grote interesse in goed eten en uitzonderlijke smaken voor een bezoek aan Türkiye kiezen. Tegelijk is het een erkenning dat ons land ook op het gebied van gastronomische toerisme tot de wereldtop behoort. Het zal onze restaurateurs – met hun originaliteit, diversiteit, duurzaamheid en creativiteit – een geheel nieuw perspectief bieden.”

Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur Michelin Gidsen, stelde dat Istanbul de wereld al eeuwenlang fascineert met zijn geschiedenis, cultuur en interculturele identiteit. Zijn team van fijnproevers werd keer-op-keer verrast door de originaliteit, smaakidentiteit en culinaire scene van Istanbul.

 

Selectie bepaald
De Istanbul-editie van de Michelin Gids geeft de stad als gastronomische hotspot een toegevoegde merkwaarde. De gids maakt het voor bezoekers met een culinair focus makkelijk om hun weg te vinden naar creatieve chef-koks, bijzondere restaurants en verfijnde menu’s. In aanmerking komende restaurants in Istanbul zijn inmiddels door de onafhankelijke Michelin-inspecteurs op vertrouwelijke manier en onaangekondigd bezocht. De ceremoniële presentatie van de nieuwe gids met de uitverkoren Michelin-restaurants in Istanbul vindt plaats op 11 oktober a.s.

Over Turkiye:
Gelegen in het Middellandse Zeegebied en met de beroemde Bosporus als verbinding tussen het Aziatische en Europese continent, is Turkiye een unieke bestemming en een hub voor culturele interactie. Voeg daarbij de verschillende klimaten, de natuur en de gastronomie dis is  beïnvloed door de diversiteit van vele beschavingen door de eeuwen heen. Gelegen op het kruispunt van culturen, heeft Turkije een kenmerkende kunst- en modecultuur, een synthese tussen tradities en modernisme. De zeer dynamische shopping- en entertainmentgelegenheden trekken bezoekers van overal ter wereld.
Turkiye heeft sinds 2020 in de gehele toeristische en gastvrijheidssector het ‘Safe Tourism Program Certification’ programma geïmplementeerd.

Delta gaat twee nieuwe Delta One Club lounges openen

0
Delta gaat twee nieuwe Delta One Club-lounges exclusief voor haar business class-klanten openen. De JFK Delta One Club van 3.350 m² zal naar verwachting in 2023 worden geopend en zal dicht bij Concourse B in Terminal 4 van de luchthaven worden gevestigd. Dit zal in 2024 worden gevolgd door de 930 m² grote Delta One Club in LAX, die zal worden aangesloten op de onlangs geopende Delta Sky Club in Terminal 3.

Rintel definitief president-directeur KLM per 1 juli

0

De aandeelhouders van KLM hebben maandag tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) ingestemd met de benoeming van Marjan Rintel als president-directeur van KLM per 1 juli 2022. Ook het adviestraject met de KLM-ondernemingsraad is afgerond.

Met het akkoord van de aandeelhouders zal Marjan Rintel beginnen aan haar eerste termijn als directielid van KLM. Rintel is benoemd voor een termijn van vier jaar.

Qantas: vanaf 2025 langste non-stop passagiersvlucht

0

Qantas wil vanaf 2025 de langste non-stop passagiersvlucht ter wereld uitvoeren: van Sydney naar Londen.

De Australische luchtvaartmaatschappij koopt daarvoor 12 vliegtuigen van Airbus. Qantas wil ook van Sydney naar New York vliegen.

De vlucht van Sydney naar Londen gaat ruim 19 uur duren en wordt gevlogen met de Airbus A350-1000.
Per vlucht is plaats voor 238 passagiers.

Volgens Qantas-topman Alan Joyce komen in de vliegtuigen ruimtes waar passagiers kunnen bewegen. ‘Dankzij dit project is vanuit Australië iedere stad met één vlucht bereikbaar.’

Qantas deed in oktober 2019 al een test met een vlucht naar New York, die 19 uur en 16 minuten duurde.
Daarmee wilde de maatschappij kijken of zo’n vlucht überhaupt haalbaar zou zijn, maar ook wat de invloed is op de gezondheid van passagiers.
Aanvankelijk wilde Qantas de ultralange vluchten al vanaf volgend jaar aanbieden, maar de coronacrisis kwam ertussen.

Directe vluchten tussen Groot-Brittannië en Australië zijn er al wel. Qantas vliegt al van Londen naar Perth (West-Australië), een vlucht van bijna 17 uur. De langste vlucht wordt nu nog uitgevoerd door Singapore Airlines, dat in krap 19 uur van Singapore naar New York vliegt. (Foto Shutterstock).

Nederlandse reismerk Nortvi opent flagshipstore in Amsterdam

0

Het Nederlandse reismerk Nortvi opent een nieuwe winkel op het Rokin in
Amsterdam. Nortvi creëert al drie jaar lang premium en duurzame reiskoffers en
neemt nu een nieuwe stap met de lancering van een eigen winkelruimte in de
pop-up winkel van Adyen, The Store. Het is gelegen aan het Rokin 21.

Nortvi heeft de afgelopen tijd een snelle groei doorgemaakt en de hele collectie zal
beschikbaar zijn in de winkel. Alle producten van Nortvi zijn met de hand ontworpen
in Amsterdam. Speciale aandacht is er voor de nieuwe collectie. Deze bestaat uit de
ruimbagage koffer en de puffer bag die perfect van pas komen voor het komende
vakantieseizoen. In het aankomende nummer een interview met de oprichters van het opkomende Nederlandse reismerk.

De openingstijden zijn di-za 10-18u en zo-ma 10-17u.

 

Belgische vervoersspecialist koopt Nederlandse Munckhof Groep

0

Hansea, een Belgische specialist in mobiliteit, neemt het Nederlandse vervoers- en zakenreisbedrijf Munckhof over.

Dat hebben beide concerns bekendgemaakt.
Samen verzorgen Munckhof en Hansea jaarlijks de mobiliteit voor meer dan 47 miljoen mensen vanuit 50 locaties in de Benelux.

Hansea koopt 100 procent van de aandelen van Munckhof Groep BV. Hansea is een portfoliobedrijf van DWS Infrastructure, een Europees investeringsfonds met een focus op langetermijn-investeringen en duurzaamheid.

De huidige aandeelhouders Tom Roefs, Jos Poortinga en Patrick Straetemans worden medeaandeelhouder in Hansea en blijven tevens de directie van Munckhof vormen.
De transactie is nog onderhevig aan het verkrijgen van goedkeuring van de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De twee bedrijven willen met hun 3.000 experts in nationaal- en internationaal personenvervoer het sterkste mobiliteitsnetwerk in de Benelux worden. Investeringen in duurzaamheid, kwaliteit van dienstverlening en innovatie zullen daarbij centraal staan.

Passie voor mens en mobiliteit. Dat vormt volgens de twee bedrijven de verbindende factor.
Waar Munckhof het motto ‘Mensen maken Munckhof’ gebruikt, spreekt Hansea over ‘People in e-motion’.

Daar waar Munckhof in Nederland een begrip is voor alles wat met taxi, bus, vliegtuig en trein te maken heeft, is Hansea in België toonaangevend in alle vormen van busvervoer zoals openbaar vervoer, school-, personeelsvervoer en touringcardiensten.
In deze nieuwe samenwerking gaan de twee ondernemingen hun kennis en ervaring op het gebied van personenvervoer en internationale zakenreizen met elkaar delen.

‘Door de krachten te bundelen, kunnen Munckhof en Hansea nog beter inspelen op de veranderende markt. Een markt die vraagt om duurzame investeringen in alle vormen van (internationaal) personenvervoer. Individueel zijn Munckhof en Hansea vandaag relevante spelers in respectievelijk Nederland en België. Samen vormen ze het sterkste netwerk van mobiliteitsexperts in de Benelux.’ (Foto Shutterstock).

Air Canada biedt chauffeursservice per Porsche

0

Air Canada heeft een overeenkomst getekend met Porsche om auto’s te leveren voor haar chauffeursdienst op de thuisluchthaven Toronto Pearson.

De vloot zal in eerste instantie bestaan ​​uit drie elektrische of plug-in hybride elektrische voertuigen, waaronder de Porsche Taycan, Panamera en Cayenne, die in de toekomst tot zes zullen worden uitgebreid.

De luxedienst werd hervat op 21 april en wordt aangeboden aan geselecteerde internationale Signature Class-klanten (business class) die aansluiten op Azië, Europa en Zuid-Amerika. Dit komt na de heropening vorige maand van de Signature Suite-lounge van de koerier in Toronto.

Klanten die vanuit Canada aankomen, worden opgewacht door een conciërge en naar de lounge van de koerier gebracht in een Porsche-voertuig.

De luchtvaartmaatschappij is van plan om de service op de internationale luchthaven van Vancouver “later in 2022” uit te rollen.

Het initiatief is bedoeld om de toezegging van Air Canada te ondersteunen om tegen 2050 een netto-nul-uitstoot van broeikasgassen te bereiken in haar wereldwijde activiteiten.

Don't Miss