Wifi aan boord: tips om hacks te voorkomen

Zakenreizigers waarderen de toenemende beschikbaarheid van wifi aan boord. Ze houden echter weinig rekening met de securityrisico’s die gepaard gaan met het gebruik van onbeveiligde netwerken. Zonder de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen hackers toegang krijgen tot gevoelige klant- en bedrijfsgegevens en persoonlijke informatie. Dit stelt BCD Travel, die zowel bedrijven als reizigers waarschuwt voor de risico’s van het gebruik van wifi in het vliegtuig.

Gevolgen voor bedrijven

In de laatste jaren is het aantal luchtvaartmaatschappijen dat wifi aan boord aanbiedt, aanzienlijk gegroeid. Wereldwijd wordt wifi aangeboden op zo’n 43% van de Available Seat Miles. Bijna alle luchtvaartmaatschappijen bieden nu wifi aan in ten minste een deel van hun vliegtuigen, voornamelijk op intercontinentale vluchten. Tot grote vreugde van zakenreizigers, die vaak alle voorzichtigheid laten varen om tijdens de vlucht te kunnen werken.

“Reizigers beseffen niet welke risico’s die open wifi-netwerken met zich meebrengen. Ze riskeren virussen en malware te verspreiden binnen het bedrijfsnetwerk en naar andere gebruikers”, aldus Frank Schuchard, Information Security Officer bij BCD Travel. “Het bedrijf loopt risico om persoonlijke en vertrouwelijke informatie te verliezen. Na de eerste hack kunnen meerdere aanvallen op systemen en informatie volgen, en dat kan weer leiden tot sabotage en reputatieschade.”

Veiligheidsmaatregelen

“Er zijn enkele eenvoudige maatregelen die elke zakenreiziger zou moeten nemen om zijn mobiele apparaten en daarmee het bedrijfsnetwerk te beschermen”, zegt Schuchard. “Reizigers moeten zich realiseren welke gevolgen hun acties kunnen hebben en hoe belangrijk het is om vertrouwelijke en gevoelige informatie te beveiligen.”

  • Gebruik beveiligingsmechanismen: installeer een antivirusprogramma en firewall.
  • Als je verbinding maakt met een netwerk, doe dat dan alleen via een vertrouwde, veilige VPN-verbinding zoals de VPN (Virtual Private Network) van je bedrijf, zodat alle data versleuteld via die verbinding worden verzonden. Deze VPN-verbinding moet directe verbindingen met openbare wifi-netwerken voorkomen.
  • Zorg ervoor dat mobiele apparaten die door je bedrijf worden beheerd, updates van het securitybeleid ontvangen.
  • Maak regelmatig een back-up van de informatie op je mobiele apparaten.

Natuurlijk moeten bedrijven ook de juiste maatregelen nemen. Afhankelijk van het soort bedrijf en of klantgegevens al of niet worden opgeslagen, kunnen deze maatregelen strenger zijn:

  • Gebruik versleutelingstechnologieën (bijv. VPN) om de vertrouwelijkheid en integriteit van de communicatie te beschermen.
  • Implementeer wederzijdse verificatiemechanismen om de identiteit van beide eindpunten te verifiëren voordat data worden verzonden.
  • Verbied het gebruik van onveilige wifi-netwerken, vooral die waarvan bekend is dat ze kwetsbaar zijn.
  • Schakel netwerkinterfaces uit die niet nodig zijn voor het apparaat, zodat de kans op aanvallen kleiner wordt.

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

Tried & Tested: NH Collection Roma Palazzo Cinquecento

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

NIO presenteert nieuwe EL8

Uit het magazine: 'Het ultieme eilandgevoel op Ibiza'

NIO House Amsterdam officieel geopend

Getac komt met de eerste AI-ready robuuste laptop

A350 van Corendon nu ook naar Bonaire