Tried & Tested: Hotel des Indes (Den Haag)

Een instituut in Den Haag, waar je eens geslapen moet hebben. Hoe dat is? Belinda Meijers van Business Traveller ging kijken…

A C H T E R G R O N D Hotel Des Indes kent een indrukwekkende geschiedenis. Het werd in 1858 gebouwd als privé-verblijf van Baron van Brienen, persoonlijk adviseur van koning Willem III. In die tijd was het een extravagant stadspaleis waar Van Brienen zijn gasten dag en nacht entertainde. In 1881, vier jaar na de dood van de Baron, werd het gebouw verkocht en getransformeerd in een elegant en luxueus hotel. In de Tweede Wereldoorlog werd het overgenomen door nazi-Duitsland en gebruikt als hoofdkwartier. In 2004 is de laatste grote renovatie geweest, waarin de Franse interieur designer Jacques Garcia een belangrijke rol heeft gespeeld.

B I J Z O N D E R In de loop der jaren heeft het hotel – dat deel uit maakt van de Luxury Collection van Marriott International – verscheidene koningen, keizers, staatshoofden en prominenten ontvangen, ook te zien aan de wall of fame op de eerste verdieping. Niet alleen het Nederlandse Koningshuis, maar ook Roosevelt en Eisenhower waren graag geziene gasten, evenals de exotische danseres Mata Hari (waarvan een portret in de hal hangt) en de beroemde balletdanseres Anna Pavlova. Triest detail: in 1931 is Pavlova overleden in het hotel.

H O E I S H E T ? Iedereen in Den Haag kent Hotel Des Indes. Gelegen aan het Lange Voorhout heeft het gebouw een bijna koninklijke uitstraling. Ken je de geschiedenis erachter, dan wordt het nog indrukwekkender. Veel originele elementen in het hotel zijn bewaard gebleven. De slaapkamer van Baron van Brienen, met de barokke draperieën boven het bed. De hal met de enorme koepel waar de baron zijn gasten verwelkomde, terwijl hij uitkeek over de marmeren balustrade. Waar nu de lounge zit, reden vroeger de koetsen af en aan, en op de plek van de bar was de paardenstal. De zalen in het hotel – destijds de balzalen – zijn vrijwel onveranderd. De spiegels zijn nog van echt zilver en hebben de tand des tijds doorstaan.

K A M E R S Er zijn classic rooms voor eenpersoonsbezetting, qua vierkante meters net ietwat kleiner en heel geschikt voor mensen die één nacht verblijven. De superior room is het standaard kamertype, voorzien van queen size bed. Een segment hoger zijn de deluxe kamers met verschillende opties qua bedden, dus ook king size of twin bedden. Daarna krijg je de executive kamers (22 in totaal) en de suites, waarvan elf junior suites en twee presidential suites met een eigen gang. Geen enkele kamer is hetzelfde, waardoor een stukje echtheid bewaard blijft.

R E S TA U R A N T & B A R Des Indes staat bekend om de high tea, maar ook het ontbijt is een feestje. Heel uitgebreid, van wafels tot pannenkoeken en Spaanse tortilla. Of je kiest voor decadent, met een glaasje champagne erbij. ’s Avonds kun je dineren in het restaurant of in de lounge. Het verschil: het restaurant biedt meer exclusiviteit en de lounge is meer informeel. De producten komen wel allemaal uit dezelfde keuken, waar wordt gekookt met een Franse slag.

B U S I N E S S Aan weerszijden van het restaurant zijn twee salons. Beiden zijn geschikt voor private dining of als boardroom. Voor kleine partijen en een intieme sfeer is salon Jacques Garcia erg geschikt, een groter gezelschap kan terecht in Emma. Beide salons hebben veel historie, met in salon Garcia een groot schilderij van prinses Beatrix en versieringen van glas in lood.

O O R D E E L Hotel Des Indes zit vol verborgen details en opmerkelijke verhalen, en dat maakt het karakteristiek. Terwijl je de marmeren trap oploopt, zie je in gedachten de baron naar zijn gasten zwaaien vanaf de balustrade. Onderweg naar de kamer kom je mensen tegen in overdadige baljurken, die de balzaal zoeken voor een avondje vertier. Vanuit het raam kijk je uit over het Lange Voorhout: hoe zou het er toen uit hebben gezien?Terwijl je in de ochtend geniet van een croissantje, raast er een koets aan je voorbij met briesende paarden, en in de hal zie je Anna Pavlova dansen op haar lichtroze pointes. Terwijl de portier de auto voorrijdt voor vertrek, is er ineens het besef: dit is meer dan een nachtje hotel…

Belinda Meijers

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

'Duurzaamheidsbesef groeit onder zakenreizigers'

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

B&W hoofdtelefoon in Royal Burgundy

Amazon Prime Video in Polestar 2

Meesterwerk van The Glenrothes: 42 jaar oude single malt

Win een wijnreis naar Moldavië

Het aftellen tot RWC 2023 is begonnen...