Panoramisch luchtzicht op Gran Via, belangrijkste winkelstraat in Madrid.

Spanje: toelichting op 4-fasen plan

Ondanks de geruchten en speculaties die rondgaan op sociale media is er geen officiële mededeling gepubliceerd over de datum van heropening van de Spaanse grenzen voor het internationale toerisme.

Dat zegt het Spaans Verkeersbureau in Den Haag woensdag in een mededeling aan de reisbranche.
‘Op dit moment kunnen wij helaas nog steeds alleen maar afwachten en de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus nauw volgen, zowel in Spanje als in andere landen.’
Het verkeersbureau noemt nogmaals Spanje’s 4 fasen-plan naar het ‘nieuwe normaal’, waarover TravMagazine al eerder berichtte.

Doel van het plan: Spanje weer in bedrijf te krijgen met zorg voor de gezondheid en veiligheid van de bevolking.

De versoepeling zal geleidelijk zijn, asymmetrisch (provincie per provincie) en gecontroleerd. Verkeer tussen de provincies of de eilanden is niet toegestaan totdat de nieuwe normaliteit een feit is. Het gebruik van mondmaskers in het openbaar wordt ten zeerste aangeraden gedurende alle fasen. De vier fasen van de versoepeling zijn:

Fase 0: (de huidige). Alle regio´s starten bij deze fase met uitzondering van  de eilanden Formentera, La Graciosa, El Hierro en La Gomera die naar fase 1 gaan. Met ingang van 4 mei mogen zaken/bedrijven op afspraak open zijn voor individuele klanten. Bijvoorbeeld: restaurants met afhaal- of thuisbezorg-service, geen consumptie binnen in de zaak en met de maximale beschermingsvoorzieningen. De ervaringen die hiermee opgegaan worden, zullen gebruikt worden voor de richtlijnen aan alle zaken en bedrijven en de voorbereiding voor de openbare plekken om over te kunnen gaan naar fase 1.

Fase 1: (vanaf 11 mei indien aan de parameters is voldaan). Het gedeeltelijk starten van bepaalde activiteiten zoals kleine bedrijven en winkels is toegestaan onder strikte veiligheidsvoorwaarden. Opening van horeca-terrassen met 50% maximale bezetting van de stoelen. Hotels en accommodaties mogen weer open, met uitzondering van gemeenschappelijke ruimtes en met beperkingen conform de specificaties zoals vermeld in een gezondheidsvoorschrift (Orden de Sanidad). Er zullen voorkeurstijden zijn voor ouderen.

Fase 2: openstelling van binnenruimtes in restaurants met een derde van de capaciteit, met een scheiding/scherm tussen de klanten onderling en alleen bediening aan de tafel. Bioscopen en theaters met maximaal een derde van de capaciteit en met voorafgaande zitplaatsreservering. Conferentiezalen eveneens tot een derde van hun capaciteit. Gebedshuizen met ten hoogste 50 procent van hun capaciteit.

Fase 3: algemene mobiliteit wordt flexibeler gemaakt, mondmasker aanbevolen. In winkels capaciteit op 50 procent en twee meter afstand. In restaurants zullen de maatregelen wat betreft bezetting verder worden versoepeld, maar wel met handhaving van een scheiding/scherm tussen de klanten. Opening van de stranden.

Duur: tussen de 6 en 8 weken. Eind juni, als de corona-epidemie onder controle is op het gehele Spaanse grondgebied, zal de nieuwe normaliteit ingaan.
Welke factoren zijn bepalend voor de versoepeling? Op basis van objectieve, algemene en wetenschappelijke criteria:
De beschikbare zorgcapaciteit.
Het aantal besmettingen.
De beschermingsmaatregelen in het openbaar vervoer, winkels, openbare ruimtes.
Verkeer en sociaaleconomische gegevens. (Foto Shutterstock)

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

Ticketverkoop Olympische Spelen 2024 Parijs van start

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Heineken Experience weer feestelijk open

Cadeautip: Courvoisier VSOP

art'otel Amsterdam doet actie met STRAAT Museum

Holland America Line presenteert jubileumbiertje

Luxueuze privévilla’s bij Hotel Los Jardines de Abama Suites