Wie op zoek is naar ‘the perfect sound (of silence)’ doet er goed aan de nieuwste noice canceling over-ears-koptelefoon van Sony op zijn of haar verlanglijst te zetten. Naast een fantastisch geluid dat je ieder instrument en noot van een nummer laat horen en je het gevoel geeft naast de artiest te staan, koop je er ook heerlijke momenten van ‘stilte’ mee.
Wie vliegt, heeft zijn of haar medereizig(st)ers niet voor het uitkiezen. Tijdens een zestien uur-durende vlucht naar Bali verdwijnen luidruchtige jongeren, huilende baby’s en hard pratende buren als sneeuw voor de zon als je de WH1000XM5 opzet. Wie nooit eerder de ervaring van een noice canceling-koptelefoon heeft mogen ervaren, zal bij het opzetten van Sony’s nieuwste model in een gehorig vliegtuig worden overvallen door de stilte en met een glimlach vol verbazing om zich heen kijken.
Het geeft je een beetje dat gevoel van de grootste hit van Björk, een cover, maar toch; Shhhh, Shhhh, It’s, oh, so quiet, Shhhh Shhhh, It’s, oh, so still, Shhhh Shhhh, You’re all alone, Shhh Shhh, And so peaceful until… Ja, totdat je tijdens de vlucht de koptelefoon afzet. Dan word je geconfronteerd met de harde werkelijkheid van een vliegtuigcabine waarin het aantal decibel al snel erg hoog is. De geluiden die je kan missen als kiespijn. Maar alleen al de wetenschap dat je de koptelefoon ieder moment weer op kan zetten, biedt op zichzelf al veel rust. Mocht je zin hebben om een concert op grote hoogte bij te wonen? Ook dat kan met de nieuwste Sony koptelefoon door middel van 360 Reality Audio. Het nieuwste foefje van de muziekindustrie geeft je de ervaring van een live optreden. Om hiervan te genieten moet je wel een app hebben die over 360 reality-audio beschikt.
Speak-to-chat
Overigens hoef je niet bang te zijn dat je alles om je heen mist, ondanks dat je je met de koptelefoon in een bubbel bevindt. Wanneer de steward(ess) langskomt hoef je je hand maar op de rechter oordop te leggen en het geluid van de film die je kijkt vervaagd naar de achtergrond. Praat je liever niet met een hand op je koptelefoon (het ziet er misschien wat bijzonder uit)? Geen probleem. Ook wanneer je zelf begint te praten (Speak-To-Chat) verdwijnt het geluid van de muziek of film die je op hebt staan, en ten slotte kan je kan de koptelefoon ook gewoon even afzetten (de film/muziek stopt dan automatisch). De koptelefoon begrijpt het zelfs wanneer er belangrijke mededelingen worden gedaan tijdens de vlucht via de intercom en schakelt dan het geluid uit waardoor je kan meeluisteren.
De Sony 1000-x series, waar de koptelefoon onder valt, staat al jaren in de toplijstjes van noice canceling headphones en sleept ondertussen alweer de een na de andere prijs binnen. Bang dat de batterij het niet redt? Dat hoef je niet te zijn. Opladen gebeurt in slechts enkele minuten en de batterij gaat bij normaal gebruik uren mee (batterijduur van maar liefst 30 uur (40 uur zonder gebruik van Noice Cancelling). Ruim genoeg voor een lange vlucht in ieder geval. Mocht je vergeten de batterij op te laden en bevind je je ergens waar geen stopcontact/usb-poort is, dan kan je altijd nog het ‘ouderwetse’ snoertje aansluiten dat is bijgeleverd.
De noice canceling zorgt er ook voor dat je het volume van de muziek of film ook niet zo idioot hard hoeft te zetten, iets waartoe je je, zeker in een vliegtuig, al snel geneigd voelt. Om nog beter voor je gehoor te zorgen kan je via de app die bij de koptelefoon hoort de functie ‘Veilig luisteren’ inschakelen. Op deze manier kan je de gegevens rondom jouw geluidsniveau (dat wordt geregistreerd door je koptelefoon) vergelijken met het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Bovendien krijg je meldingen als je de geluidstoelating die door de WGO wordt aanbevolen nadert of overschrijdt. Daarbij kan je via de App kiezen voor twee types geluidstoelating om je gehoor te beschermen, namelijk ‘Standaard’ of ‘Voorzichtig’. Kies voor ‘Voorzichtig’ wanneer je je koptelefoon op de veiligste manier wilt gebruiken en waardoor je eerder waarschuwingen krijgt dan bij de ‘Standaard’-instelling.
Connect App
Het downloaden van de Sony Headphones Connect App is sowieso een aanrader. Je kan je er volledig inlezen in alle mogelijkheden van de koptelefoon en functies aan- en uitzetten. Swipen van voor naar achter, van achter naar voor, van boven naar beneden of van beneden naar boven, tikken, allemaal handige functies die je jezelf binnen no time eigen hebt gemaakt.
De nieuwste koptelefoon van de Sony 1000-x serie is zeker voor de (zaken)reiziger die wil genieten van prachtig geluid én zich op een plezierige manier wil afsluiten van zijn of haar omgeving onderweg, de drukke hotellobby of thuiswerkplek, een absolute aanrader. Door de Auto Noice Canceling Optimizer wordt de Noise Cancelling automatisch geoptimaliseerd op basis van de plek waar je je bevindt, wat de koptelefoon onthoudt doordat je locaties waar je je vaker bevindt kan opslaan in de App. Gaat je telefoon? Telefoneren kan eenvoudig via de koptelefoon, waarbij de Precise Voice Pickup Technology en het ruisonderdrukkings-algoritme van Sony zorgen voor een uitstekende geluidskwaliteit, ook in een lawaaierige omgeving.
Er waren (slechts) twee nadelen waar wij op kwamen. Zo kan je de koptelefoon niet dubbelklappen tot een klein pakketje. Daardoor lijkt je handbagage wat sneller vol te zitten door de wat grotere (design)hoes waarin de koptelefoon wordt geleverd. Deze hoes kan je dan wel weer plat vouwen wanneer de koptelefoon er niet in zit. Veel zwaarder wordt je handbagage overigens niet van de 250 gram die de WH-1000XM5 weegt. Het tweede nadeel is voor sommigen waarschijnlijk het hoge prijskaartje (€ 370), maar beter een hoge prijs voor apparatuur die goede kwaliteit levert en waarmee je veilig kunt luisteren, in plaats van een hoge prijs door gehoorschade op te lopen na een goedkope aankoop. En waarschijnlijk ben je de prijs binnen enkele weken gebruik toch alweer vergeten. Met een Sony WH-1000XM5 kijk je (in stilte) uit naar je volgende vlucht!