Ryanair verwacht in het huidige boekjaar 2020/21 een verlies van bijna een miljard euro door de terugval in reizen tijdens de coronapandemie. Dat zegt Europa’s grootste low-cost airline maandag bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal.

Hoewel de ontwikkelingen moeilijk te voorspellen zijn vanwege de veranderingen in reisbeperkingen, is de maatschappij vanwege de vaccinatiecampagnes ‘voorzichtig optimistisch’. Het vliegconcern voorspelt een verlies van 850 tot 950 miljoen euro voor het gebroken boekjaar, dat loopt tot eind maart 2021.

Begin januari stelde Ryanair zijn toch al lage verwachtingen voor de winter naar beneden bij vanwege de aanscherping van de lockdowns.
Sindsdien verwacht Ryanair slechts 26 tot 30 miljoen passagiers voor het boekjaar 2020/21. Volgens de maatschappij zal dat dichter bij de 26 miljoen uitvallen.
In de drie maanden tot en met december had Ryanair in totaal slechts 8,1 miljoen passagiers, ofwel 78 procent minder dan in hetzelfde kwartaal van 2019. Dat komt neer op een verlies van bijna 321 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal van 2019 verdiende Ryanair bijna 88 miljoen euro.
De maatschappij bestempelt boekjaar 2020/21 als het meest uitdagende uit zijn 35-jarig bestaan.

Tempo
Topman Michael O’Leary wil na de corona-crisis een doorstart maken, zoals hij het omschrijft. Zijn optimisme is mede ingegeven door de verdere uitrol van vaccins.

O’Leary zegt onder de indruk te zijn van de inspanningen van de Britse regering om eind maart de helft van de bevolking gevaccineerd te hebben. Hij roept de EU op om ook haast te maken met het uitrollen van het vaccinatieprogramma en het tempo van de Britten te evenaren.

In het volgende boekjaar moet het aantal passagiers van Ryanair weer terugkeren naar het niveau van voor de crisis. Het aantal jaarlijkse passagiers zal naar verwachting groeien naar 200 miljoen in boekjaar 2026. O’Leary verwacht lagere prijzen en lagere kosten. Hij ziet kansen in alle markten in Europa, mede doordat concurrerende maatschappijen hun capaciteit hebben moeten inkrimpen en verzwakt zijn. Ryanair heeft in december zijn bestelling voor de nieuwe en zuinige Boeing 737 MAX met 75 verhoogd tot 210 stuks. (Foto Shutterstock).

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.