Ryanair heeft 75 exemplaren van de Boeing 737 MAX besteld. Deze aankoop komt bovenop een eerdere order van 135 vliegtuigen van het type toestel.

Dat heeft de Ierse prijsvechter donderdag bekendgemaakt.

Met de order van de in totaal 210 toestellen is een bedrag gemoeid van 18,1 miljard euro. De eerste toestellen worden naar verwachting in de lente van volgend jaar geleverd. In totaal krijgt Ryanair volgend jaar minimaal 50 exemplaren. Het laatste exemplaar wordt eind 2024 geleverd.

Vliegtuigen van dit type staan sinds maart 2019 wereldwijd aan de grond, na twee crashes in vijf maanden. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA hief recent het vliegverbod voor de 737 MAX op nadat Boeing aanpassingen had gedaan.
Eerder deze week maakte een 737 MAX voor het eerst in ruim anderhalf jaar weer een vlucht met passagiers aan boord.

De 737 MAX staat bekend als zuiniger en daardoor milieuvriendelijker dan soortgelijke toestellen. De toestellen maken minder geluid en veroorzaken 40 procent minder CO2-uitstoot.

Ryanair had al eerder compensatie bedongen voor schade die is ontstaan omdat het toestel door het vliegverbod later wordt geleverd. Als onderdeel van de compensatie betaalt de maatschappij ook een lagere prijs voor de toestellen.

Ryanair gebruikt de nieuwe 737 MAX om oudere bestaande toestellen te vervangen die aan de grond staan totdat de vraag van voor de coronacrisis zich herstelt. Topman Michael O’Leary verwacht snel herstel zodra het coronavirus is teruggedrongen, zeker wanneer in 2021 diverse werkzame vaccins worden uitgerold.

Foto: Bij de ondertekening van de aankoop (vlnr) Stan Deal (Boeing), Dave Calhoun (CEO Boeing), Michael O’Leary en Stan McCarthy (Ryanair). (Foto Ryanair)

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.