Qantas heeft een record gevestigd met de langste passagiersvlucht zonder tussenstop. Het toestel, een Boeing B-787-9 Dreamliner die net uit de fabriek kwam, was op de route van New York naar Sydney in totaal 19 uur en 16 minuten in de lucht.

Dat betekent een vliegreis van 16.200 kilometer zonder tussenstop. Tot nu toe gaat het slechts om een test.

‘Dit is een belangrijke primeur voor de luchtvaart’, zegt CEO Alan Joyce van Qantas. Hij hoopt deze reis ‘van de ene kant van de wereld naar de andere’ in de toekomst verder te versnellen. De vlucht verliep ‘soepel’, zegt Sean Golding, een van de vier piloten die om de beurt in de testvlucht wisselden. Hij was vooral blij dat veel gegevens zijn verzameld om van de vlucht een reguliere lijnvlucht te maken, Vanaf 2022 of 2023 wil Qantas de verbinding aan passagiers aanbieden. De testvlucht had 49 passagiers en bemanningsleden aan boord. De machine was vóór de recordvlucht bijgetankt. Om gewicht te besparen was het aantal passagiers en bagage beperkt.

Qantas verzamelde wetenschappelijke bevindingen in de lucht over de effecten van de lange vliegtijd op passagiers en bemanning, vooral met betrekking tot de vermoeidheid van piloten en bemanning en het vermijden van jetlag bij de passagiers. De vlucht was al maanden voorbereid. Tegen het einde van het jaar plant Qantas nog twee van deze testvluchten. In de komende jaren wil Qantas verdere non-stopdiensten aanbieden tussen Australië en Londen. Deze moeten de reistijd van de passagiers met ongeveer vier uur verkorten. Tot nu toe verzorgt Singapore Airlines ’s werelds langste non-stop lijnvlucht tussen Singapore en Newark, met een vluchttijd van 18,5 uur.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.