Qatar Airways eist minimaal 5 miljard Amerikaanse dollar (ofwel circa 4,3 miljard euro) van de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Saoedi-Arabië en Egypte omdat deze landen de luchtvaartmaatschappij niet toelaten in hun luchtruim.

Dat heeft Qatar Airways woensdag laten weten.

De maatschappij heeft hiervoor vier internationale arbitragezaken aangespannen.

‘Sinds 2017 hebben deze vier staten een illegale lucht-, zee- en landblokkade opgezet tegen Qatar. De arbitrages hebben tot doel de acties van de blokkerende staten, om Qatar Airways uit hun markten te weren en de luchtvaartmaatschappij te verbieden om boven hun luchtruim te vliegen, te beëindigen. Qatar Airways eist een totale schadevergoeding van minstens 5 miljard dollar van de blokkerende staten ter compensatie van hun onwettige acties’, schrijft de maatschappij.

‘Drie decennia lang heeft Qatar Airways aanzienlijk geïnvesteerd in de vier blokkerende landen met als doel honderdduizenden passagiers te bedienen en tienduizenden tonnen vracht per jaar van en naar elk van deze landen te transporteren.’

Volgens Qatar Airways hebben de VAE, Bahrein, Saoedi-Arabië en Egypte vanaf 5 juni 2017 ‘zonder voorafgaande waarschuwing’ collectieve maatregelen genomen gericht tegen Qatar Airways en de operaties van de airline. Het doel was de lokale activiteiten van de luchtvaartmaatschappij te belemmeren en grootschalige schade toe te brengen aan het wereldwijde netwerk van Qatar Airways, zegt de maatschappij.

De maatregelen van de vier landen bestonden uit het sluiten van het luchtruim en luchthavens voor de vliegtuigen van Qatar Airways en het intrekken van de licenties en vergunningen.

Zoals bekend verbraken de vier landen in 2017 de diplomatieke banden, handelsrelatie en transportverbindingen met Qatar. Zij beschuldigen het land ervan nauwe banden met Iran te hebben en terrorisme te ondersteunen.
Qatar heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Volgens het land maken de vier landen inbreuk op zijn soevereiniteit. (Foto Qatar Airways)

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.