De overname van Condor door LOT Polish Airlines is van de baan. Vanwege de corona-crisis heeft het moederbedrijf van de Poolse maatschappij geen geld om de Duitse vakantievlieger over te nemen.

Dat meldt persbureau Reuters maandag. Polish Aviation Group (PGL), het moederbedrijf van LOT, en Condor ondertekenden in januari dit jaar de koopovereenkomst.

Condor was onderdeel van Thomas Cook, dat vorig jaar failliet ging. Condor werd sinds het faillissement van Cook met een overbruggingskrediet van de Duitse overheid op de been gehouden. Het krediet van 380 miljoen euro, verleend via staatsbank KFW, zou half april dit jaar moeten worden terugbetaald.

Na het faillissement van Thomas Cook waren er uiteindelijk drie gegadigden voor Condor.  Naast LOT was dat het Amerikaanse Apollo samen met enkele Duitse touroperators en de Britse investeringsmaatschappij Greybull.

Uiteindelijk werd LOT de koper. Door de koop zou een Europese luchtvaartgroep ontstaan met meer dan 20 miljoen passagiers per jaar.
Officieel werd geen overnamesom bekendgemaakt, maar volgens Reuters ging het om een bedrag van rond de 300 miljoen euro. Dat komt in de buurt het overbruggingskrediet van 380 miljoen euro dat de Duitse overheid beschikbaar had gesteld.

Condor is een populaire vakantievlieger en wordt in Duitsland gezien als een systeemrelevantie maatschappij, aangezien veel touroperators er gebruik van maken voor hun pakketreizen naar onder andere de Middellandse Zee. Volgens Reuters is het niet uitgesloten dat de Duitse staat het overbruggingskrediet nu omzet in een vorm van (mede-)eigenaarschap.  Staatsbank KfW schoot de laatste tijd al meerdere reisbedrijven te hulp. (Foto Condor)

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.