Turkish Airlines gaat, naar alle waarschijnlijkheid haar naam veranderen, in navolging van de wijziging van de internationale wijziging van de wijze van het land. ‘Er is geen Turkije meer, er is Türkiye. Van nu af aan schrijven we Türkiye Hava Yolları, in plaats van Turkish Airlines op de romp van onze vliegtuigen,” aldus president Recep Tayyip Erdoğan deze week. Het is een letterlijke vertaling: ‘Hava Yolları’ is de Turkse term voor luchtvaartmaatschappijen.

De Turkse regering bezit een belang van 49% in de luchtvaartmaatschappij. Als de Turkse luchtvaartmaatschappij inderdaad definitief van naam verandert, moeten er meer dan 300 vliegtuigen zijn die opnieuw geverfd moeten worden.

Al eerder was bekend dat met name de Engelse spelling van het land ‘Turkey’, de Turken een doorn in het oog is. Al eerder is aan de Verenigde Naties laten weten de naam van het land formeel te registreren als “Türkiye” – zoals het in het Turks wordt gespeld en uitgesproken, sinds 1923

Al vorig jaar jaar riep Erdoğan op tot het gebruik van “Türkiye” om de Turkse cultuur en waarden te waarborgen. Ook is er een toeristische campagne waarin een video toeristen toont van over de hele wereld die “Hallo Türkiye” zeggen op beroemde bestemmingen.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.