De aangekondigde maatregelen waarbij voor passagiers, maar ook luchtvaartuigbemanning, een verplichte coronasneltest moet worden ingevoerd binnen vier uur voorafgaand aan een vlucht naar Nederland, zullen Nederland isoleren, laten de Nederlandse airlines gezamenlijk weten in een statement. De maatregel geldt vanaf zaterdag, hoewel er intussen wel een motie is ingediend door de VVD voor een alternatief waardoor er een uitzondering gaat gelden voor de crew. KLM CEO Pieter Elbers hoopt op een test-alternatief voor de crew, met instemming van RIVM en OMT, om te voorkomen dat een groot deel van de KLM vloot aan de grond moet blijven.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen (Corendon, easyJet, KLM, Transavia, TUI en brancheorganisatie BARIN, ondersteund door IATA) stelt nadrukkelijk dat deze maatregelen onuitvoerbaar zijn en zullen leiden tot een isolering van Nederland en ervoor zullen zorgen dat passagiersvluchten – waaronder repatriëringsvluchten en cargovluchten, inclusief het vervoer van COVID-19 vaccins – niet meer uitgevoerd kunnen worden.

‘Nederland wordt hiermee het enige land ter wereld waar dergelijke vergaande maatregelen van kracht zullen worden. Hiermee komt het verbonden zijn van Nederland met de rest van de wereld, de Nederlandse handelspositie en de werkgelegenheid in de Nederlandse luchtvaartsector in direct gevaar.’

De Nederlandse luchtvaartsector pleit dus voor harmonisatie van internationale regelgeving en een op risico gebaseerd pakket van maatregelen (inclusief de vrijwaring van het testen van luchtvaartuigbemanning). Hiermee wordt ook voorkomen dat passagiers alsnog via boot, trein, auto en buitenlandse luchthavens alsnog ongehinderd en niet getest Nederland binnen kunnen komen.

Er wordt dinsdag gestemd over de motie.

foto shutterstock

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.