JetBlue zoekt het hogerop tegen krimpplannen Schiphol

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue, zeer recent nieuw op Schiphol, heeft een klacht heeft ingediend tegen Nederland en de Europese Unie bij het Amerikaanse ministerie van Transport over het besluit van de Nederlandse regering om het verkeer op de luchthaven Schiphol te beteugelen. De airline stelt zich strijdbaar op, uit vrees om hun net verkregen slots al in zomerseizoen 2024 kwijt te raken. Onterecht, geen eerlijke concurrentie en geen level playing field op de trans-Atlantische routes, meent JetBlue.

De Nederlandse regering wil zoals bekend, tegen fel ongenoegen van alle aanwezige airlines en hun belangenorganisaties, het aantal vluchten op Schiphol fors beperken. JetBlue, dat net begonnen is met dagelijkse vluchtoperaties op new York en Boston, toont zich nu ook strijdbaar. ‘ Door dit te doen, schendt de Nederlandse regering flagrant de luchtvervoersovereenkomst tussen de VS en de EU. De krimp sluit Schiphol feitelijk af voor nieuwe toetreders.

JetBlue meent dat de krimp de airline onevenredig hard raakt. ‘Vervoerders met historische gegevens op Schiphol worden geconfronteerd met een capaciteitsvermindering van 4%. Nieuwkomers zoals JetBlue worden geconfronteerd met een volledig gesloten markt en 100% uitsluiting van de markt. Dit is geen eerlijke of proportionele uitkomst, ondanks toezeggingen van de Nederlandse overheid dat dit niet het geval is.’ Aldus de Amerikaanse airline.

In het bericht besluit verwijst Robert C. Land, Senior Vice President, Government Affairs and Associate General Counsel, naar de historische samenwerking tussen de twee grote handelspartners Nederland en VS en de impact van de (voorgenomen) plannen voor de nieuwkomer.

‘Nederland is terecht trots op zijn positie als eerste partner van het open skies-verdrag van de Verenigde Staten. Het is daarom ironisch (bitter voor JetBlue) dat dezelfde “open skies”-partner nu op het punt staat deze historische prestatie te bezoedelen en zijn juridisch bindende verplichting tot open skies te schenden door JetBlue weg te sturen van AMS, een nieuwkomer in de VS die, met lagere operationele kosten, – emissies De A321LR-vliegtuigen hebben nieuwe prijs- en serviceconcurrentie op de Amerikaans-Nederlandse markten geïnjecteerd’

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

Air France-KLM bezorgt Nederlandse economie 21,9 miljard euro en 267.990 banen

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

NIO presenteert nieuwe EL8

Uit het magazine: 'Het ultieme eilandgevoel op Ibiza'

NIO House Amsterdam officieel geopend

Getac komt met de eerste AI-ready robuuste laptop

A350 van Corendon nu ook naar Bonaire