Istanbul, een van ‘s werelds meest bijzondere culinaire bestemmingen, krijgt een eigen Michelin Gids. Op 11 oktober van dit jaar zal ’s werelds meest prestigieuze organisatie voor restaurantbeoordelingen haar restaurantselectie in Istanbul bekend maken.

De toonaangevende gastronomie in Istanbul vindt zijn oorsprong in de eeuwenoude en traditionele eetcultuur, die wordt weerspiegeld in talrijke bekroonde fine-dining restaurants in de stad. De gastronomische rijkdom wordt nu onderstreept met het verschijnen van een speciale Istanbul-editie van de Michelin Gids.

Traditie verweven met fine dining
Als rijkshoofdstad door de geschiedenis heen is Istanbul sinds lang het fundament van gastronomische tradities die de continenten overspannen. In de stad ontstonden ook de gevierde paleiskeukens. Istanbul wordt wereldwijd de 38e stad met een eigen Michelin Gids. De Turkse metropool, waar de creatieve en dynamische eetcultuur uit verleden en heden samenkomt, wordt met het verschijnen van een eigen Michelin-gids in de schijnwerpers gezet bij culinaire toeristen. Bezoekers worden in Istanbul verrast met een melange van traditionele gerechten en verfijnde internationale culinaire creaties.

Ook gastronomisch bij wereldtop
Tijdens de recente ceremonie voor aansluiting bij de Michelin Guide-familie zei Mehmet Nuri Ersoy, Minister van Cultuur en Toerisme van Turkiye: “Istanbul is een van de meest bezochte steden ter wereld. Door de stad nu ook als “gastrocity” te positioneren zullen vooral toeristen met een grote interesse in goed eten en uitzonderlijke smaken voor een bezoek aan Türkiye kiezen. Tegelijk is het een erkenning dat ons land ook op het gebied van gastronomische toerisme tot de wereldtop behoort. Het zal onze restaurateurs – met hun originaliteit, diversiteit, duurzaamheid en creativiteit – een geheel nieuw perspectief bieden.”

Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur Michelin Gidsen, stelde dat Istanbul de wereld al eeuwenlang fascineert met zijn geschiedenis, cultuur en interculturele identiteit. Zijn team van fijnproevers werd keer-op-keer verrast door de originaliteit, smaakidentiteit en culinaire scene van Istanbul.

 

Selectie bepaald
De Istanbul-editie van de Michelin Gids geeft de stad als gastronomische hotspot een toegevoegde merkwaarde. De gids maakt het voor bezoekers met een culinair focus makkelijk om hun weg te vinden naar creatieve chef-koks, bijzondere restaurants en verfijnde menu’s. In aanmerking komende restaurants in Istanbul zijn inmiddels door de onafhankelijke Michelin-inspecteurs op vertrouwelijke manier en onaangekondigd bezocht. De ceremoniële presentatie van de nieuwe gids met de uitverkoren Michelin-restaurants in Istanbul vindt plaats op 11 oktober a.s.

Over Turkiye:
Gelegen in het Middellandse Zeegebied en met de beroemde Bosporus als verbinding tussen het Aziatische en Europese continent, is Turkiye een unieke bestemming en een hub voor culturele interactie. Voeg daarbij de verschillende klimaten, de natuur en de gastronomie dis is  beïnvloed door de diversiteit van vele beschavingen door de eeuwen heen. Gelegen op het kruispunt van culturen, heeft Turkije een kenmerkende kunst- en modecultuur, een synthese tussen tradities en modernisme. De zeer dynamische shopping- en entertainmentgelegenheden trekken bezoekers van overal ter wereld.
Turkiye heeft sinds 2020 in de gehele toeristische en gastvrijheidssector het ‘Safe Tourism Program Certification’ programma geïmplementeerd.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.