IATA zet Schiphol voor schut: ‘slechtste ter wereld’

De IATA heeft bij woorden van director-general Willie Walsh, opnieuw, ongemeen hard uitgehaald naar Schiphol Amsterdam Airport. Tijdens de jaarvergadering van de luchtvaartkoepel in Istanbul werd Schiphol met naam en toenaam genoemd in bijzijn van de mondiale airlinetop, als ‘slechtste luchthaven ter wereld’.

Hij argumenteerde het als volgt:

‘Schiphol kent geen schaamte. Na een zelfgemaakte operationele ramp in 2022 zet de luchthaven haar driejarige tariefstijging van 37% voort, met 12% dit jaar.

Hij plaatste de luchthaven daarmee in een klimaat waar marges toch al flinterdun zijn, slechts 2,25 dollar per passagier, en onder druk staan van luchthavens en overheden. ‘De waarde die luchtvaartmaatschappijen behouden voor de gemiddelde vliegreis is niet eens een metrokaartje in NYC” – en dit loopt dus gevaar vanwege enkele acties van luchthavens en overheidsmaatregelen, aldus de topman.

‘En, terug naar Europa, luchtvaartmaatschappijen betalen voor 1,9 miljard euro bovenop de kostenbasis voor luchtverkeersbeheer in 2022. Je zou goede prestaties verwachten. Maar de vertragingen waren drie keer zo groot als verwacht. En capaciteits- en milieudoelstellingen werden niet gehaald”, aldus Walsh. “Gezien deze vele uitdagingen, is het echt indrukwekkend dat luchtvaartmaatschappijen winst maken op sectorniveau.’

foto IATA

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

JetBlue na NYC nu ook naar Boston vanaf Schiphol

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Amazon Prime Video in Polestar 2

Meesterwerk van The Glenrothes: 42 jaar oude single malt

Win een wijnreis naar Moldavië

Het aftellen tot RWC 2023 is begonnen...

Motorola lanceert budgetvriendelijke telefoon