De internationale luchtvaart zal voor de jaren 2020 tot 2022 een totaal verlies lijden van 201 miljard dollar, ofwel 173 miljard euro.

Dat verwacht brancheorganisatie IATA, die van 3 tot en met 5 oktober zijn 77-ste bijeenkomst houdt in Boston (VS).

IATA verwacht een gestage groei van het aantal passagiers. De wereldwijde vraag zal in 2021 uitkomen op 40 procent van het niveau van 2019. Voor 2022 zal de vraag uitkomen op 61 procent van 2019.

In 2021 worden 2,3 miljard internationale passagiers verwacht. Dit aantal zal in 2022 doorgroeien naar 3,4 miljard passagiers.
Dat komt overeen met het aantal uit 2014, maar is nog fors onder het aantal van 4,5 miljard reizigers in 2019.

Het herstel komt vooral voor rekening van de binnenlandse markten. Buitenlandse reizen blijven nog achter vanwege de reisbeperkingen van de diverse overheden.
Vaccinaties zijn volgens IATA een belangrijke voorwaarde voor meer relaxte en soepele grenscontroles en dragen bij aan het herstel van vertrouwen bij de consument.

‘Mensen hebben hun verlangen om te reizen niet verloren, dat is wel te zien aan de toename van binnenlands vliegverkeer’, zegt IATA-directeur Willie Walsh.
‘Maar beperkingen, onzekerheid en complexiteit weerhouden hen ervan internationale reizen te maken. Steeds meer regeringen zien vaccinaties als een uitweg uit deze crisis. We zijn het er volledig mee eens dat gevaccineerde mensen op geen enkele manier in hun bewegingsvrijheid beperkt mogen worden.
Sterker nog, de vrijheid om te reizen is een goede stimulans om meer mensen te laten vaccineren. Regeringen moeten samenwerken en alles doen wat in hun macht ligt om ervoor te zorgen dat vaccins beschikbaar zijn voor iedereen die ze wil.’

IATA kijkt wel met zorg naar de schulden die maatschappijen de afgelopen anderhalf jaar hebben opgebouwd. Circa 110 miljard dollar die maatschappijen aan overheidssteun hebben ontvangen moet worden terugbetaald. Bovendien zijn veel maatschappijen leningen aangegaan.
De brancheorganisatie pleit daarom voor voortzetting van maatregelen om de loonbetaling te ondersteunen.

De volgende vergadering van IATA wordt gehouden in Shanghai van 19 tot en met 21 juni 2022. Gastheer van de 78-ste vergadering is China Eastern Airlines.

Foto: IATA-directeur Willie Walsh (Foto IATA).

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.