Luchtvaartorganisatie IATA waarschuwt voor de gevolgen van een harde Brexit. Deze zou wel eens tot grote verstoringen van het luchtverkeer kunnen leiden.

Een ongecontroleerd uittreden van Groot-Brittannië uit de EU kan in het voorjaar tot grote verstoringen leiden. ‘Zonder deal hebben we dringend een noodplan nodig, maar zelfs dat is waarschijnlijk niet voldoende om op korte termijn grote verstoringen te voorkomen’, stelde de IATA, die momenteel in Geneve bijeen is.
Hoewel Groot-Brittannië en de EU hun best doen om elkaar tegemoet te komen, is de Brexit op zich een slechte zaak voor de luchtvaartindustrie, stelt IATA generaal-secretaris Alexandre de Juniac.

IATA riep beide partijen op om op z’n minst de gangbare zekerheids- en industriestandaards in acht te nemen. Aan de andere kant moeten bagagestukken van passagiers die via Groot-Brittannië naar Europe reizen straks, na het beëindigen van het Britse EU-lidmaatschap, opnieuw door de veiligheidscontrole, met lange wachttijden bij de paspoortcontrole tot gevolg.
Ondanks alle onzekerheden verwacht IATA voor 2019 het tiende winstjaar op rij, een record voor de luchtvaart. Voor 2019 wordt een nettowinst van 31,3 miljard euro verwacht voor de gezamenlijke airlines. In 2018 was dat nog circa 29 miljard euro. Het aantal passagiers zal groeien van 4,34 naar 4,59 miljard wereldwijd.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.