Golfregio op slot voor Qatar (Airways) in diplomatieke crisis

Qatar is het is in het epicentrum van een zeer serieuze diplomatieke rel in het Midden-Oosten. Dit heeft ook consequenties voor de reiswereld, Vijf landen (Egypte, Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Saudi-Arabië en Jemen) hebben diplomatieke relaties met Qatar stop gezet omdat ze het land beschuldigen de (golf)regio te ‘destabiliseren door extremistische groeperingen te ondersteunen’.Etihad Airways (Abu Dhabi VAE), Emirates (Dubai, VAE), Flydubai en Saudia Arabia Airlines vliegen niet meer op Qatar. Het luchtruim in deze vijf landen wordt ook afgesloten voor Qatar Airways.

Het is volgens analisten de ergste diplomatieke crisis in tientallen jaren in de regio. Aan de basis liggen vermeende uitspraken van de Emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, die gezegd zou hebben dat Iran een een niet te negeren islamitische macht zou zijn, die niet vijandig bejegend hoeft te worden. Iran geldt voor vele golfstaten als de grootste vijand, idem dito voor Saudi Arabie. Tevens zou, aldus de coalitie van de golfstaten, Qatar onderdak en hulp bieden aan extremistische groeperingen zoals IS en Al Qaeda.

Het gastland van het WK voetbal in 2022 is daarmee in een isolement geraakt, hoewel het zelf de beschuldigingen ‘ongefundeerd’ heeft genoemd. Qatar Airways heeft populaire doorverbindingen zoals naar Dubai vanaf morgen moeten stopzetten. De vluchten van Qatar Airways vanuit Amsterdam naar Doha gaan gewoon volgens schema, net zoals alle doorverbindingen buiten de vijf genoemde landen.

Deel dit artikel

Dit artikel is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populair

1

Riu Plaza Chicago opent haar deuren op toplocatie

2

Forse groei AirPlus

3

Gratis wifi in alle treinen Thalys

4

Nieuw high-speed internet op Airport Weeze

5

Schiphol opent Lounge 2

Bekijk hier de nieuwste uitgave Business Traveller:

Lifestyle

Riu Plaza Chicago opent haar deuren op toplocatie

Volop nieuwe Michelin sterren in Dubai

NIO presenteert nieuwe EL8

Uit het magazine: 'Het ultieme eilandgevoel op Ibiza'

NIO House Amsterdam officieel geopend