De Europese Unie overweegt de huidige compensatieregels bij vluchtvertraging en vluchtuitval te versoberen. Dat zou de financiële druk op de luchtvaart verlagen.

Dat blijkt uit een intern document, schrijven Reuters en NU.nl.

Tussen 2011 en 2018 zijn vertragingen en annuleringen van vluchten toegenomen met respectievelijk 56 en 70 procent. Hiermee zijn ook de kosten voor airlines opgelopen. Volgens de huidige EU-regels, die sinds 2005 gelden, kunnen reizigers tot 600 euro aan compensatie krijgen.

Dat compensatiebedrag mag hetzelfde blijven, zo luidt het voorstel van de huidige EU-voorzitter Kroatië. Dat land is een van de EU-landen die kritiek hebben op de huidige compensatieregelingen. Kroatië doet daarom in een informele brief aan alle lidstaten voorstellen voor aanpassingen.

Een van de mogelijke maatregelen om de druk op airlines te verlichten, is het naar boven bijstellen van de minimale hoeveelheid vertraging waarbij reizigers recht hebben op compensatie. Op dit moment geldt dat passagiers vanaf drie uur vertraging aanspraak kunnen maken op een vergoeding.

Volgens de huidige regels komen passagiers ook in aanmerking voor compensatie als een vlucht minder dan 14 dagen voor vertrek wordt geannuleerd. Ook die periode kan volgens Kroatië worden ingekort.

De brief van de EU-voorzitter betekent nog niet automatisch dat de zaak is beklonken. Als de lidstaten het eens worden, dan moeten de Europese Commissie en het Europees Parlement zich eerst nog over de zaak buigen voordat er aanpassingen worden gedaan.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.