De nieuwe Audi A3 Sportback beleeft zijn werelddebuut tijdens de Autosalon van Genève. Meer dan ooit legt Audi bij deze nieuwe, vierde generatie van de A3 Sportback de nadruk op rijdynamiek en sportiviteit. Dat doet Audi met een onderstel dat bol staat van de innovatieve technologieën.

De optionele quattro vierwielaandrijving voor de nieuwe Audi A3 Sportback is de volgende evolutiestap van een succesvolle technologie. Een elektro-hydraulische lamellenkoppeling die wordt aangestuurd door hightech software vormt de kern van het systeem. Met dit systeem biedt de A3 Sportback niet alleen maximale stabiliteit en grip alsmede rijplezier, maar ook een maximale efficiency. In combinatie met de adaptieve demping en progressive steering zorgt dit voor een hoge mate van rijdynamiek, die vooral in krappe bochten en op heuvelachtige wegen indruk maakt.

Intelligente aansturing: quattro-aandrijving in detail

De koppeling van de quattro vierwielaandrijving bevindt zich aan het einde van de aandrijfas, vóór het achterasdifferentieel; een positie die met name een positief effect heeft op de verdeling van de asbelasting. Audi heeft de elektronische koppelverdeling speciaal op de nieuwe A3 afgestemd en in het Audi drive select-systeem geïntegreerd. Dit systeem werkt op basis van de input van de dempersensoren en houdt niet alleen rekening met de rijomstandigheden en de staat van het wegdek, maar ook met de rijstijl. De besturingsunit gebruikt deze gegevens als basis voor de koppelverdeling.

De vierwielaandrijving verdeelt het koppel op volledig variabele wijze over de voor- en achteras. Onder normale omstandigheden wordt het grootste deel van het vermogen van de motor aan de voorwielen afgegeven. Bij het wegrijden of wanneer de tractie van de vooras tekortschiet, past de koppeling de koppelverdeling razendsnel aan. Hoe sterker de koppelingsplaten in elkaar worden gedrukt, des te meer vermogen wordt er naar de achteras gestuurd; maximaal zelfs 100 procent. De koppeling kan een deel van het koppel richting de achteras sturen als de bestuurder voor een sportieve rijstijl kiest. Zodra de bestuurder gas geeft, zorgt het koppel ervoor dat de A3 Sportback nog meer stabiliteit biedt in bochten. Bij lastwisselingen maakt de koppelverdeling het mogelijk om met een hoge mate van precisie de bocht in te sturen, wat de rijdynamiek nog verder verhoogt.

Volledige controle: Electronic Stabilization Control

De wielselectieve koppelregeling, een softwarefunctie van Electronic Stabilization Control (ESC), vormt de kers op de taart als het gaat om sportieve rijeigenschappen. Wanneer de nieuwe Audi A3 Sportback met hoge snelheid door een bocht rijdt, remt deze functie de twee binnenste wielen op subtiele wijze af. Het verschil in aandrijfkrachten op beide assen zorgt ervoor dat de auto beter de bocht in draait, waardoor de stuurhoek op nauwkeurige wijze wordt opgevolgd. Dit maakt het weggedrag nog wendbaarder, vloeiender en veiliger.

De wijze waarop de quattro-aandrijving reageert, is ook afhankelijk van de geselecteerde rijmodus van het ESC-systeem. Zo kunnen de tractie en de rijstabiliteit worden aangepast aan de wensen van de bestuurder. ESC grijpt vrijwel onmerkbaar in als dat nodig is en zorgt in de ESC ON-modus voor een maximale krachtoverbrenging. Dit betekent dat de acceleratie op veilige en stabiele wijze verloopt, met zo min mogelijk wielslip. In de Sport-modus kan de bestuurder op een gecontroleerde en veilige manier driften op oppervlakken met een lage wrijvingscoëfficiënt, zoals sneeuw. De hogere mate van wielslip zorgt in dit geval voor meer rijplezier. In de ESC OFF-modus is de hoeveelheid mogelijke wielslip bijna onbeperkt, waardoor de Audi A3 ongefilterde rijeigenschappen kan bieden.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.