De Duitse regering wil vanaf 15 juni de wereldwijde reiswaarschuwing gedeeltelijk opheffen. Hierdoor moet reizen naar 31 Europese landen weer mogelijk worden, op voorwaarde dat de ontwikkelingen rond het coronavirus dit toelaten.

Dat meldt de Duitse zender ARD op basis van berichten van persbureau dpa. De federale regering wil vanaf 15 juni de reiswaarschuwing voor toeristen voor 31 Europese landen intrekken. Dit blijkt uit een conceptnota onder de titel ‘Criteria om toerisme binnen Europa mogelijk te maken’, die in handen is van dpa.

Naast de 26 partnerlanden van Duitsland in de Europese Unie zijn dit onder andere Groot-Brittannië en de vier Schengenlanden die geen lid zijn van de EU: IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein. Voorwaarde voor het opheffen is dat de verdere ontwikkeling van het coronavirus dit mogelijk maakt. Het ontwerpplan zou mogelijk woensdag al in het Duitse kabinet worden besproken.

Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas had op 17 maart de wereldwijde reiswaarschuwing afgegeven. Sindsdien waren de Duitse grenzen alleen open voor noodzakelijke reizen. Hierdoor was gratis annulering van geboekte reizen toegestaan. Volgens het plan moet de reiswaarschuwing worden vervangen door individuele reisinformatie die voor elk afzonderlijk land risico’s aangeeft.

Het opheffen van de reiswaarschuwing zou net op tijd komen voor de start van de grensoverschrijdende zomervakantie in Europa. In sommige Duitse deelstaten begint de zomervakantie over vier weken al.

Het idee achter de openstelling van de grenzen is dat ‘de heropleving van het toerisme belangrijk is voor reizigers en de Duitse reisindustrie, evenals voor de economische stabiliteit van de bestemmingen’, zo valt te lezen in het ontwerpplan, dat al grotendeels is goedgekeurd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

(Foto: Shutterstock)

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.