Het wordt steeds erger in Nederland…

Op het moment dat ik deze column schrijf, heeft het KNMI net een hittegolf aangekondigd. Er komen temperaturen aan van boven de 30° C. En dat niet één dag. Maar gewoon een hele week. Bij ons in ‘het Oosten’ dan. Dat dan weer wel…

Het is grappig om te zien wat het effect daarvan is op onze medewerkers. Eén van mijn collega’s verlangt per direct naar de winter. Lekker donker. Kaarsjes en kacheltje aan. En koud! Niet die akelige hitte waardoor je niet kan slapen.

Een andere collega is juist blij met deze tropische temperaturen. Lekker naar buiten. De zon op je lijf. Het geeft je het gevoel dat je leeft.

Weer een andere collega gaat met zijn hele gezin buiten geslapen. Achter het huis, op het terras. Vanwaar je in de verte de IJssel ziet stromen. En met een blije tekkel, die de hele nacht van bedje naar bedje hopt. En je in je gezicht likt en zo.

En ik? Ik houd van de zon. En van de warmte. Het doet me denken aan vakantie. Dat maakt me blij. In tegenstelling tot donker, druilerig en grauw weer. Je zou maar op de Noordkaap wonen. Daar is het een groot deel van het jaar donker. En koud. Bah.

Maar wat trek je nou aan met dit warme weer? Als mannelijke advocaat dan. Een pak? Een ‘pantalon met bijpassen colbertje’? Of een nette korte broek met polo? Tenminste… als je geen afspraken hebt. Ik ga dat laatste maar eens proberen. Bij ons op kantoor kan en mag dat. Ook als advocaat.

Laat ik eerlijk zijn: het is wel wennen. Maarrrr, je moet gewoon uit je comfort zone komen. Gewoon durven! En dus ook doen.

Dat is heel hip trouwens, hè. Uit je comfort zone komen. Net zoals het hebben van een coach. Ook heel hip. Om van het in retraite gaan maar niet te spreken… Muurtjes afbreken of juist niet langer optrekken. Jezelf zijn. Vrij zijn. Je hart volgen. Verbinding zoeken met je eigen ik. En met anderen.

Dat verklaart waarschijnlijk ook de wildgroei aan ‘coaches’ en ‘trainers’. Je kan op LinkedIn niet om je heen kijken of je komt er weer een paar tegen. Met hun variant op de ijsberg-onderstroom-theorie. Of de Roos van Leary. Alsof we allemaal, stuk voor stuk, koekoek zijn geworden… of aan het worden zijn.

Overigens heeft warmte wel die invloed op ons. Dat we er gek van kunnen worden. Net zoals het hebben van vrije tijd. Statistisch is namelijk bewezen dat de meeste mensen een punt achter hun huwelijk zetten in het voorjaar (maart) en de zomer (augustus). Wat weer te maken heeft met de kerstdagen (de ‘maart-scheidingen’) en de zomervakantie (de ‘augustus-scheidingen’). Waarbij vakantiestress, het niet slagen om de relatie te herstellen en het scheiden voordat de kids weer naar school gaan de voornaamste redenen om te scheiden zijn.

Iedereen een fijne zomer gewenst!

(foto: FENK Portretten)

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.