Langdurige vertraging bij een vlucht vanuit een EU-lidstaat tijdens een tussenlanding in een niet-EU-land moet worden gecompenseerd als het om één boeking gaat.

Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag bepaald. Aanleiding was een klacht van een vrouw die vanuit Berlijn met een tussenlanding in Casablanca naar Agadir vloog.

In Casablanca moest de vrouw van toestel veranderen, maar ze werd door Air Maroc geweigerd, omdat haar plek aan een andere passagier was toegewezen. Ze kwam met een andere vlucht van Air Maroc uiteindelijk met vier uur vertraging in Agadir aan.
Air Maroc weigerde haar verzoek om compensatie, omdat Marokko niet onder de EU-regels valt. De vrouw stapte naar de rechter en kreeg gelijk, meldt claimwebsite Vlucht-vertraagd.nl.
Volgens het Europese Hof moeten twee of meerdere vluchten die in een EU-lidstaat als één enkele boeking zijn gekocht en vertrekken vanuit een EU-lidstaat worden beschouwd als een vlucht met rechtstreekse aansluitingen. Dat geldt ook als van toestel wordt veranderd in een niet-EU-land.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.